Filipinai paskelbė, kokiomis karinėmis bazėmis papildomai galės naudotis JAV pajėgos

Pirmadienį Filipinai paskelbė keturių karinių bazių, papildomai suteiktų naudotis JAV pajėgoms, vietą: viena jų yra prie karštų ginčų keliančios Pietų Kinijos jūros, kita – netoli Taivano.

​Pirmadienį Filipinai paskelbė keturių karinių bazių, papildomai suteiktų naudotis JAV pajėgoms, vietą: viena jų yra prie karštų ginčų keliančios Pietų Kinijos jūros, kita – netoli Taivano.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Pirmadienį Filipinai paskelbė keturių karinių bazių, papildomai suteiktų naudotis JAV pajėgoms, vietą: viena jų yra prie karštų ginčų keliančios Pietų Kinijos jūros, kita – netoli Taivano.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2023, 3:12 PM

Vasarį sąjungininkės susitarė plėsti bendradarbiavimą šalies „strateginėse srityse“, siekdamos atremti stiprėjančią Kiniją – ji vis agresyviau elgiasi Taivano atžvilgiu ir stato bazes Pietų Kinijos jūroje.

Pagal 2014 m. sudarytą bendradarbiavimo gynybos srityje sutartį, žinomą kaip EDCA, JAV pajėgoms buvo suteikta prieiga prie penkių bazių Filipinuose, o pastaruoju metu papildomai suteiktos dar keturios bazės. Filipinų prezidento biuras pranešė, kad jos bus naudojamos ir humanitarinėms bei pagalbos operacijoms nelaimių metu.

Trys iš šių bazių yra šiaurinėje Filipinų dalyje, tarp jų ir karinio jūrų laivyno bazė bei oro uostas Kagajano provincijoje, taip pat kariuomenės stovykla kaimyninėje Isabelos provincijoje. Karinio jūrų laivyno bazė Santa Anoje, Kagajano provincijoje, yra maždaug už 400 kilometrų nuo Taivano. Dar viena bazė yra saloje prie Pietų Kinijos jūros.

Susitarimas leidžia JAV kariams keistis rotacijos principu ir laikyti bazėse gynybos įrangą bei atsargas.

Ankstesnis Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte teikė pirmenybę Kinijai, tačiau birželį jį pakeitęs Ferdinandas Marcosas ėmėsi JAV palankesnės užsienio politikos ir paspartino EDCA įgyvendinimą.

Pekinas kritikuoja šią sutartį, neseniai Kinijos ambasada Filipinuose pareiškė, kad karinis aljansas su Filipinais yra dalis „JAV pastangų apsupti ir suturėti Kiniją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.