Suomijos parlamento rinkimuose konservatoriai išstūmė ministrę pirmininkę S. Marin

Suomijos parlamento rinkimus laimėjo centro dešiniosios Nacionalinės koalicijos partijos lyderis Petteris Orpo, įveikęs ministrės pirmininkės Sannos Marin centro kairiųjų partiją.

​Suomijos parlamento rinkimus laimėjo centro dešiniosios Nacionalinės koalicijos partijos lyderis Petteris Orpo, įveikęs ministrės pirmininkės Sannos Marin centro kairiųjų partiją.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
​Suomijos parlamento rinkimus laimėjo centro dešiniosios Nacionalinės koalicijos partijos lyderis Petteris Orpo, įveikęs ministrės pirmininkės Sannos Marin centro kairiųjų partiją.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2023, 8:05 AM

P. Orpo partija gavo 48 iš 200 mandatų, rodo sekmadienį preliminariai suskaičiuoti visi rinkėjų balsai.

„Žinote ką? Tai buvo didelė pergalė, – vėlyvą sekmadienio vakarą Helsinkyje džiūgaujantiems partijos šalininkams sakė buvęs finansų ministras. – Su šiuo rezultatu mes pradedame kurti naują Suomijos vyriausybę“.

Dešiniojo sparno populistinė partija „Suomiai“ finišavo antroje vietoje su 46 mandatais, o S. Marin socialdemokratai turi tik 43 mandatus. Taigi S. Marin neteko pareigų.

S. Marin pripažino pralaimėjimą ir pasveikino nugalėtojus pasakydama kalbą savo šalininkams. „Demokratija tarė savo žodį“, – sakė ji.

37 metų S. Marin, pradėjusi eiti pareigas 2019 metais, buvo jauniausia pasaulyje ministrė pirmininkė. Ji vadovavo centro kairės koalicijai, kurią sudarė penkios partijos.

Norint sudaryti daugumą 200 vietų parlamente, rinkimų nugalėtojui reikės kurios nors kitos iš didžiųjų partijų paramos, taip pat bent vienos iš vidutinių ir mažesnių partijų. Tikimasi, kad po sekmadienio rinkimų derybos dėl to užtruks ilgiau.

53 metų P. Orpo, priešingai nei S. Marin, neatmetė galimybės bendradarbiauti su dešiniąja populistine Suomių partija. Ši partija yra nusiteikusi prieš imigrantus, be to, pasisako už „Fixit“ – išstojimą iš Europos Sąjungos – ir laiko tai savo ilgalaikiu tikslu, taip pat nori atidėti Suomijos tikslą 2035 metais tapti neutralia anglies dioksido atžvilgiu.

S. Marin buvo populiari Suomijos lyderė, vadovavusi šaliai per pandemiją, o visai neseniai atvedė šalį į NATO ir šis klausimas jau beveik išspręstas. Tačiau narystė NATO nebuvo rinkimų kampanijos klausimas. Daugiausia dėmesio buvo skiriama vidaus klausimams, pavyzdžiui, nacionaliniam biudžetui. S. Marin oponentai kaltino ją didinant valstybės skolą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.