Išanalizavo naujausią sprogimo Sankt Peterburge vaizdo įrašą: paaiškino, ką reiškia D. Trepovos elgesys, ir atskleidė melą

Rusijos socialiniuose tinkluose pasirodė nauja filmuota medžiaga, kurioje matyti, kaip Sankt Peterburgo kavinėje sprogsta bomba, nusinešusi populiaraus rusų propagandisto Vladleno Tatarskio gyvybę. Įraše taip pat matomas Rusijos valdžios institucijų terorizmu apkaltintos 26-erių Darjos Trepovos elgesys prieš ir po sprogimo bei kraupūs sužeistų žmonių vaizdai.

Sprogimas Sankt Peterburgo kavinėje.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Sprogimas Sankt Peterburgo kavinėje.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
D. Trepova.<br>Stop kadras, „Twitter“ nuotr., lrytas. koliažas.
D. Trepova.<br>Stop kadras, „Twitter“ nuotr., lrytas. koliažas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 5, 2023, 11:59 AM, atnaujinta Apr 5, 2023, 12:55 PM

Pirmadienį Rusijos valdžios institucijų paskelbtame naujame vaizdo įraše, kuris galėjo būti nufilmuotas naudojant prievartą, girdėti, kaip D.Trepova prisipažįsta į kavinę atsinešusi statulėlę, kuri vėliau sprogo. Tačiau ji teigė nežinojusi, jog įvyks sprogimas ir kad buvo pakišta.

Prokremliškų pažiūrų socialinių tinklų vartotojai teigė priešingai ir sakė, jog mergina privalėjo žinoti apie įvyksiantį sprogimą bei išpuolį įvykdė sąmoningai.

Pastarieji savo teiginį grindė nurodydami į naują vaizdo įrašė rusų socialiniame tinkle „VKontakte“ (VK), kuriame matyti, kaip D.Trepova prieš pat įvykstant sprogimui užsidengia burną. Tačiau britų nacionalinis transliuotojas BBC išsiaiškino, kad tai buvo sumontuota vaizdo įrašo versija, o sprogimas įvyko ne iš karto po atlikto merginos gesto.

Šiame vaizdo įraše atvaizduojama jautri informacija, nerekomenduojame žiūrėti jautrios psichikos asmenims.

Moteris kambario gale

Vaizdo įrašas, kuris pasirodė praėjus kelioms valandoms po sekmadienio sprogimo, buvo prastos kokybės, ir tai paskatino socialinėje žiniasklaidoje spėlioti, kad renginyje pastebėta šviesiaplaukė moteris nebuvo panaši į D.Trepovą.

Tačiau naujausia filmuota medžiaga, pirmadienio vakarą paskelbta Rusijos socialiniame tinkle VK, yra daug aiškesnė. Jame matyti salės gale sėdinti šviesiaplaukė moteris yra daug panašesnė į D.Trepovą nei pirmajame prastos kokybės įraše.

BBC padarė vaizdo įraše matomo moters veido stop kadrą ir naudodami veido atpažinimo programą palygino ją su D.Trepovos atvaizdu iš jos VK paskyros.

Programinė įranga naudoja biometrinę technologiją, kad nuskaitytų veidą, išmatuotų jo bruožus ir išsidėstymą. Šiuos duomenis galima palyginti su kitoje nuotraukoje esančiais bruožais ir gauti panašumo balą.

Ekspertai teigia, kad jei rezultatas viršija 90 proc., yra didelė tikimybė, kad abu atvaizdai yra to paties asmens.

Peržiūrėjus šias nuotraukas per „Amazon Rekognition“ gautas 96,3 proc. panašumo balas. Kita programinė įranga padarė išvadą, kad yra „didelė tikimybė“, jog tai tas pats asmuo.

Be to, abiejose nuotraukose matoma ryški žymė moters kaktos viduryje – ši žymė matoma ir kituose D.Trepovos atvaizduose.

G.Trepovos gestas

Prokremliškų pažiūrų komentatoriai socialiniuose tinkluose teigė, kad tai, kaip D.Trepova elgėsi prieš sprogimą, rodo, jog ji žinojo, kas įvyks.

Vaizdo įraše matyti, kaip D.Trepova įteikia V.Tatarskiui dovaną – tokio paties dydžio ir formos dėžutę, kokią užfiksavo vaizdo stebėjimo kamera prieš merginai įeinant į kavinę.

Gavęs dovaną, V.Tatarskis paragino merginą atsisėsti šalia jo – iš pradžių ji atsisakė, bet netrukus sugrįžo ir atsisėdo priekyje, scenos krašte.

Rodoma, kaip ji keičiasi lengvabūdiškomis replikomis su V.Tatarskiu, šypsosi, o vėliau rankomis užsidengia burną.

Viename šios filmuotos medžiagos montaže ekranas iškart tampa juodas, ir pasigirsta sprogimas – tai rodo, kad jis įvyko iškart po jos gesto ir jai kalbantis su V.Tatarskiu.

Būtent tai ir paskatino socialinės žiniasklaidos vartotojų spėliones.

Tačiau vaizdo įrašas šioje vietoje buvo sumontuotas, o BBC rado įrodymų, kad sprogimas įvyko ne iš karto po to, kai ji užsidengė burną.

Kitame sprogimo vaizdo įraše, patalpintame „Telegram“ kanale „112“, matyti tikslus sprogimo momentas. Kelios sekundės prieš sprogimą V.Tatarskis kalbėjosi ne su D.Trepova, o su vyru iš salės.

Sprogimas

Tame pačiame įraše taip pat pateikiama galimų užuominų apie tai, kaip galėjo būti susprogdintas įrenginys.

Bomba, kuri, kaip manoma, buvo statulėlės viduje, sprogsta kaip tik tuo metu, kai matomas virš jos pasilenkęs ponas V.Tatarskis.

„McKenzie Intelligence Services“ vyresnysis analitikas Stuartas Ray'us mano, kad tai atitinka tai, jog bomba buvo susprogdinta nuotoliniu būdu – tai galėjo padaryti kas nors, pasinaudojęs mobiliuoju telefonu arba raktų pakabuku.

„Laikmačio problema yra ta, kad jūs negalite kontroliuoti, kada jis suveiks. Jūs nežinote, ar jūsų taikinys laikys prietaisą, ar bus šalia jo“, – aiškino jis. Tačiau vis dar neaišku, kas tai padarė.

Kaip ji išėjo iš renginio vietos?

Nauja filmuota medžiaga taip pat prieštarauja prokremliškoje žiniasklaidoje plintančiam teiginiui, kad D.Trepova pabėgo iš renginio vietos netrukus po to, kai įteikė statulėlę V.Tatarskiui.

Iš pradžių ji atsisėdo netoli scenos, todėl jai būtų buvę sunku greitai išeiti. Taip pat D.Trepova aiškiai matoma filmuotoje medžiagoje, kurioje matomi sprogimo padariniai.

Priešingai nei tikina prokremliška žiniasklaida, panašu, kad D.Trepova buvo veina paskutiniųjų, po sprogimo palikusių salę žmonių.

Vaizdo įraše matyti, kad ji neskubėjo pasišalinti iš įvykio vietos – išėjusi iš kavinės ji kelias akimirkas stovi ramiai, o paskui nueina.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.