Kinija įvedė sankcijas JAV organizacijoms, priėmusioms Taivano prezidentę

Po Taivano prezidentės Tsai Ing-wen vizito į JAV Kinija penktadienį reagavo paskelbdama sankcijas JAV organizacijoms, priėmusioms Taivano lyderę jos kelionės metu.

 Taivano prezidentė Tsai Ing-wen.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Taivano prezidentė Tsai Ing-wen.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2023, 11:01 AM

Priemonės, apie kurias paskelbė Užsienio reikalų ministerija Pekine, nukreiptos prieš Ronaldo Reigano prezidentinę biblioteką netoli Los Andželo, kur Tsai trečiadienį sustojusi Kalifornijoje susitiko su JAV Atstovų Rūmų pirmininku Kevinu McCarthy.

Sankcijos taip pat buvo įvestos Hudsono instituto analitiniam centrui, kuris pagerbė Taivano prezidentę lyderystės apdovanojimu, sakoma ministerijos pranešime.

Abi institucijos „suteikė Tsai Ing-wen platformas ir priemones jos „Taivano nepriklausomybės“ separatistinei veiklai Jungtinėse Valstijose“, – pareiškė ministerija, pridurdama, kad jos „šiurkščiai pažeidė vienos Kinijos principą“ ir JAV susitarimus su Pekinu.

Pasak ministerijos, jos taip pat „rimtai pažeidė Kinijos suverenumą ir teritorinį vientisumą“. Kinijos universitetams, organizacijoms ir asmenims bus uždrausta bendradarbiauti ir užsiimti kita veikla su abiem JAV organizacijomis.

Tsai sustojo JAV grįždama iš Centrinės Amerikos, kur susitiko su Gvatemalos ir Belizo vadovais. Baltieji rūmai tvirtina, kad jos viešnagė JAV nebuvo oficialus vizitas.

Pekinas laiko Taivaną Kinijos dalimi ir atmeta bet kokius oficialius kitų šalių ir Taipėjaus ryšius.

Kinija anksčiau yra iškėlusi galimybę prireikus salą užimti jėga, o JAV grasina imtis veiksmų, jei taip nutiktų. Taivanas yra savivaldi demokratinė valstybė ir jau seniai laiko save nepriklausomu.

Kinijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį „griežtai“ pasmerkė Tsai aukšto lygio vizitą į JAV ir paskelbė atsakomąsias priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.