Ukrainoje kariavęs nuteistas „Wagner“ samdinys grįžo į Rusiją: praėjus kelioms dienomis jis įtariamas žmogžudyste

​Nuteistas žudikas, kuriam buvo leista palikti kalėjimą Rusijoje ir prisijungti prie privačios karinės bendrovės „Wagner“ bei kariauti Ukrainoje, buvo suimtas praėjus kelioms dienoms po grįžimo namo. Jis yra įtariamas pagyvenusios moters nužudymu.

​Nuteistas žudikas, kuriam buvo leista palikti kalėjimą Rusijoje ir prisijungti prie privačios karinės bendrovės „Wagner“ bei kariauti Ukrainoje, buvo suimtas praėjus kelioms dienoms po grįžimo namo, įtarus pagyvenusios moters nužudymu.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
​Nuteistas žudikas, kuriam buvo leista palikti kalėjimą Rusijoje ir prisijungti prie privačios karinės bendrovės „Wagner“ bei kariauti Ukrainoje, buvo suimtas praėjus kelioms dienoms po grįžimo namo, įtarus pagyvenusios moters nužudymu.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2023, 11:24 AM

Ivanas Rossomachinas jau buvo recidyvistas, kai 2020 m. už žmogžudystę buvo nuteistas 10 metų kalėjimo. Praėjusiais metais jis buvo paleistas į laisvę po to, kai užsiregistravo kovoti „Wagner“ gretose.

„Wagner“ bosas Jevgenijus Prigožinas aktyviai verbuoja darbuotojus iš Rusijos kalėjimų, o tokiems kaliniams, kaip I.Rossomachinas, mainais už sutartį žadama malonė ir kitos privilegijos.

I.Rossomachinas su „Wagner“ Ukrainoje kariavo neapibrėžtą laiką (įprasta sutartis sudaroma šešiems mėnesiams), o šį mėnesį grįžo į savo gimtąjį Novyj Burets miestą Kirovo srityje.

Vietos gyventojų teigimu, jam grįžus beveik iš karto kilo problemų. Jis buvo suimtas penkioms dienoms po to, kai pažėrė keletą atvirų grasinimų.

Pirmadienį dėl jo buvimo mieste įvyko susirinkimas, kurį nufilmavo vietos televizijos kanalas.

Vietos gyventoja Galina Sapožnikova pasakojo, kad I.Rossomachinas buvo pastebėtas su šakėmis, kirviu ir peiliu bei grasino visus nužudyti.

Rajono policijos viršininkas Vadimas Varankinas susirinkusiesiems pasakojo, kad I.Rossomachinas yra „žinomas viešosios tvarkos pažeidėjas“ ir situacija yra sprendžiama.

Tačiau dar išspręsti šios situacijos, miestelyje buvo nužudyta pagyvenusi moteris. I.Rossomachinas buvo suimtas įtariant, kad įvykdė šį nusikaltimą, tačiau oficialūs kaltinimai jam nebuvo pateikti.

Pats J.Prigožinas pakomentavo šią bylą, sakydamas, kad jo bendrovė yra pasirengusi padėti teisėsaugai dėl bet kurio savo buvusio samdinio.

„Jei asmuo elgiasi agresyviai ar provokuojančiai arba jei yra koks nors pavojus, ypač jei jis yra iš buvusių kalinių kategorijos, reikia mums pranešti. Mes atsiųsime savo verbavimo grupę, atsargiai jį surinksime ir išsiųsime atgal į frontą, į vietą, kur jis turėtų išlieti savo agresiją“, – sakė jis.

J.Prigožinas nurodė, kad nuo vasario mėnesio nuteistųjų nebesamdys. Tačiau atrodo, kad verbavimą kalėjimuose tęsė Rusijos gynybos ministerija. CNN kalbėjosi su keliais kovotojais, kurie sakė, kad juos tiesiogiai įdarbino ministerija.

Brutali taktika, menka pagarba gyvybei

„Wagner“ garsėja negailestinga taktika ir menku dėmesiu savo karių gyvybei.

Ši privati kariuomenė buvo įkurta 2014 m. ir buvo kaltinama karo nusikaltimais Afrikoje, Sirijoje ir Ukrainoje.

Į Norvegiją pabėgęs buvęs „Wagner“ samdinys CNN papasakojo apie „Wagner“ kovotojų žiaurumą Ukrainoje.

„Jie surinkdavo tuos, kurie nenorėdavo kovoti, ir šaudydavo juos atvykėlių akivaizdoje, – teigė jis. – Jie atvedė du kalinius, kurie atsisakė eiti kovoti, ir visų akivaizdoje juos nušovė, o po to užkasė juos naujokų iškastose tranšėjose.“

„Wagner“ suvaidino svarbų vaidmenį Ukrainos kare ir padidino anksčiau šešėlyje buvusio J.Prigožino žinomumą.

„Wagner“ samdiniai aktyviai dalyvavo sausio mėn. užimant Soledarą Rytų Ukrainoje – tai buvo pirmieji Rusijos kariniai laimėjimai per kelis mėnesius.

Tačiau taip pat kilo įtampa tarp „Wagner“ ir Rusijos gynybos ministerijos, kurios viešai skelbė konkuruojančius teiginius apie savo vaidmenis kovoje.

J.Prigožinas atvirai kritikavo Rusijos karinę vadovybę, netgi nuėjo taip toli, kad dėl savo kovotojų žūties kaltino pareigūnus nesugebėjimu parūpinti pakankamai amunicijos.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?