JAV ragina Rusiją paleisti „netesėtai sulaikytą“ žurnalistą

Jungtinės Amerikos Valstijos pirmadienį nustatė, kad Rusija neteisėtai sulaikė „The Wall Street Journal“ žurnalistą Evaną Gershkovichių ir paragino nedelsiant jį paleisti.

Evanas Gershkovichius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Evanas Gershkovichius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2023, 8:52 AM

Oficialus Valstybės departamento sprendimas dėl kovo 29 d. sulaikyto E. Gershkovichiaus priimtas neįprastai greitai ir rodo, kaip rimtai Vašingtonas vertina šį atvejį. Tai pirmas kartas nuo sovietinių laikų, kai Maskva apkaltino JAV žurnalistą šnipinėjimu.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas „nustatė, kad Rusija neteisėtai sulaikė Evaną Gershkovichių“, sakė Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis. „Raginame Rusijos Federaciją nedelsiant paleisti poną Gershkovichių“, – sakoma V. Patelio pranešime.

„Žurnalistika nėra nusikaltimas. Smerkiame Kremliaus nuolatines represijas prieš nepriklausomus balsus Rusijoje ir tęsiamą karą prieš tiesą“, – sakė V. Patelis.

Beveik neabejota, kad JAV priims sprendimą dėl E. Gershkovichiaus, praėjusią savaitę A. Blinkenas žurnalistams sakė manąs, kad sulaikymas yra neteisingas. Tačiau JAV pareigūnai teigė turį paisyti teisinio proceso reikalavimų ir parodyti deramą aidumą šioje byloje. Tai reiškia, kad E. Gershkovichiaus sulaikymu rūpinsis JAV specialusis pasiuntinys įkaitų klausimais Rogeris Carstensas ir šiai bylai bus skiriama daugiau išteklių.

E. Gershkovichius buvo sulaikytas Jekaterinburge, maždaug už 1 800 kilometrų į rytus nuo Maskvos. Rusijos naujienų agentūros penktadienį pranešė, kad jis buvo apkaltintas šnipinėjimu. E. Gershkovichius ir „The Wall Street Journal“ paneigė kaltinimą, Baltieji rūmai pavadino jį „absurdišku“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.