Kanadoje – žiaurus lietuvio nusikaltimas: nuteistas kalėti iki gyvos galvos

Kanadoje gyvenantis lietuvis pripažino savo kaltę dėl sugyventinės nužudymo ir buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už žmogžudystę. Jei vyras bus kada nors paleistas lygtinai, jis bus deportuotas į Lietuvą.

Kanados policija.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Kanados policija.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2023, 9:13 AM, atnaujinta Apr 14, 2023, 12:07 PM

48 metų Robertas Kalkius antradienį prisipažino, kad 2021 m. gegužės 8 d. nušovė savo partnerę Aną Ermakovą poros namuose, netoli Redvoterio, Altos valstijoje.

Teismo teisėjas Ericas Macklinas priėmė sprendimą skirti bausmę R.Kalkiui iki gyvos galvos be galimybės teikti prašymą būti paleistam mažiausiai 10 metų.

„Nėra tokios bausmės, kurią skirčiau ir kuri būtų teisinga šeimai“, – sakė E.Macklinas.

Antradienį teismui sakydama pareiškimą dėl poveikio nukentėjusiesiems, nužudytosios dukra Galina Ermakova teigė, kad A.Ermakova buvo mylima dukra, motina ir močiutė.

„Ji buvo mano namai, – sakė Galina Ermakova. – Labiausiai man trūksta geriausios draugės ir žmogaus, kuriuo aš ir mano dukra pasikliaudavome.“

G.Ermakova savo motiną prisimena kaip drąsią ir nevaržomą asmenybę, mėgusią rūpintis ūkyje laikomais gyvūnais. Ji taip pat sakė, kad Ana buvo nesavanaudiška ir rūpestinga mama ir močiutė jos dukrai. 

Po nuosprendžio paskelbimo „CBC News“ atsiųstame pareiškime nužudytos moters dukra teigė, kad skirta bausmė už tokį nusikaltimą – minimali. R.Kalkiusą ji pavadino monstru, kuris sugriovė jos šeimą.

„Kol jis kiekvieną dieną ramiai valgo ir miega, mano motina nebeturi tokios prabangos, – rašė ji. – Dėl jo žiauraus smurto aš ir mano dukra likome našlaitės. Tai mes atliekame bausmę iki gyvos galvos“.

Remiantis suderintu faktų pareiškimu, 2021 m. gegužės 8 d. pora ir Anos Ermakovos motina buvo namuose, esančiuose akligatvyje.

Tą dieną ir R.Kalkius, ir A. Ermakova vartojo alkoholį. Apie 21 val. 45 min. vakaro A.Ermakova paskambino pagalbos telefonu 911.

R.Kalkius girdėjo, kaip ji su kažkuo kalbėjo, bet nežinojo, kad tai buvo pagalbos linijos dispečeris. Jis išsitraukė „Winchester“ šautuvą. Ana Ermakova matė, kaip jis tai darė, ir pasakė dispečerei, kuri liepė jai išeiti iš namų. Jai pradėjus eiti link vonios kambario, R.Kalkius šovė jai vieną kartą į galvą.

„Kol jis kiekvieną dieną ramiai valgo ir miega, mano motina nebeturi tokios prabangos, – rašė ji. – Dėl jo žiauraus smurto aš ir mano dukra likome našlaitės. Tai mes atliekame bausmę iki gyvos galvos“.

2021 m. gegužės 8 d. pora buvo namuose. Tą dieną ir R.Kalkius, ir A.Ermakova vartojo alkoholį. Apie 21 val. 45 min. vakaro A.Ermakova paskambino pagalbos telefonu 911.

Nurodoma, kad R.Kalkius girdėjo, kad moteris su kažkuo kalbėjo, bet nežinojo, kad tai buvo pagalbos linijos dispečeris. Tada jis išsitraukė „Winchester“ šautuvą. A.Ermakova pastebėjo, kaip jis tai darė, ir pasakė dispečerei, kuri liepė jai išeiti tučtuojaus palikti namus. Moteriai pradėjus eiti link vonios kambario, R.Kalkius šovė jai vieną kartą į galvą.

Nors R.Kalkius buvo apsvaigęs nuo alkoholio, jis suvokė, kad jo veiksmai gali sukelti sugyventinės mirtį. Suvokęs, kas nutiko, R.Kalkius šovė sau į galvą, taip bandydamas nusižudyti. Atvykę pareigūnai rado jį gyvą. Vyras buvo nuvežtas į ligoninę ir nuo to laiko yra suimtas.

R.Kalkiaus veide vis dar matomi veido sužalojimai. Jo advokatas teigė, kad jo klientas negali užčiaupti burnos. Lietuvis R.Kalkius yra nuolatinis gyventojas Kanadoje. Teismo sprendimu, jei vyrui kada nors pavyktų iš kalėjimo išeiti lygtinai, jis būtų deportuotas į Lietuvą. 

Lietuvio advokatas Ravi Prithipaul sakė, kad prieš įvykdant nusikaltimą, jo klientas patyrė didelį finansinį spaudimą, nes pirmaisiais COVID-19 pandemijos metais prarado kelias verslo sutartis. Jo teigimu, tai sukėlė įtampą santykiuose, dėl ko R.Kalkius planavo išsiskirti.

Pasak advokato, jo klientas sunkiai prisimena įvykdyto nusikaltimo priežastį. Paklaustas, ar norėtų kreiptis į teismą prieš paskelbiant nuosprendį, R.Kalkius apgailestavo, kad jo veiksmai sukėlė skausmą, neviltį ir vienatvę.

„Dėl savo keisto ir itin žiauraus poelgio palikau Anos dukrą ir anūkę visiškai be šeimos“, – sakė jis.

Nuteistojo buvus žmona, dukra ir jos partneris bei patėvis atvyko į teism nuosprendžio skelbimo dieną. Teismui taip pat buvo pateikti keli laiškai, kuriuose buvo išreikštas palaikymas R.Kalkiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį