Lietuvos atstovė Eurojuste: jungtinė tyrimo grupė dėl karo nusikaltimų Ukrainoje tirs ir genocido nusikaltimą

Lietuvos nacionalinė narė Europos Sąjungos bendradarbiavimo teisenos srityje agentūroje (Eurojustas), prokurorė Margarita Šniutytė-Daugėlienė penktadienį pranešė, kad karo nusikaltimus Ukrainoje tirianti jungtinė tyrimo grupė nutarė tirti ir galimai Ukrainoje vykdomos genocido nusikaltimą.

Bučos gatvėje gulinčios moters kūnas, kurią, pasak gyventojų, nužudė Rusijos kariuomenės kariai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Bučos gatvėje gulinčios moters kūnas, kurią, pasak gyventojų, nužudė Rusijos kariuomenės kariai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2023, 2:18 PM

„Koordinacinio pasitarimo metu buvo pasirašytas jungtinės tyrimo grupės susitarimo pakeitimas, kuriuo genocido nusikaltimas, kuris tiriamas Ukrainoje, įtraukiamas į jungtinės tyrimo grupės darbus ir neabejotinai prisidės prie efektyvaus šio nusikaltimo ištyrimo“, – penktadienį spaudos konferencijos metu pranešė M. Šniutytė-Daugėlienė.

Lietuvoje viešintis Ukrainos generalinis prokuroras Andriy Kostinas pažymėjo, kad 7 šalių jungtinė tyrimo grupė prisideda prie itin svarbaus siekio – Rusijos atsakomybės tinklo kūrimo. Todėl bendros pastangos ir nutarimas įtraukti į tyrimą genocido nusikaltimą, pasak jo, parodo aiškią poziciją, kad daromi visi veiksmai, siekiant patraukti okupantus teisinėn atsakomybėn.

„Šiandienos sprendimas įtraukti genocido nusikaltimą į jungtinės tyrimo grupės veiklą yra aiškus signalas, kad mes ne tik kalbame apie Rusijos atsakomybės tinklo kūrimą, bet taip pat ir imamės veiksmų, kad tai įvyktų kaip įmanoma greitai“, – spaudos konferencijos metu žurnalistas teigė Ukrainos generalinis prokuroras.

Kuria agresijos nusikaltimų persekiojimo centrą

Anot M. Šniutytės-Daugėlienės, Eurojustas šiuo metu kuria naują įrodymų duomenų bazę, kurioje bus centralizuotai saugomi ir analizuojami įrodymai dėl karo nusikaltimų, vykdomų Ukrainoje.

„Taip pat Eurojuste yra steigiamas tarptautinis agresijos nusikaltimų persekiojimo centras, kurio pagrindinis tikslas – užtikrinti svarbių agresijos nusikaltimų įrodymų surinkimą ir rengti bylą dėl asmenų atsakomybės už šiuos nusikaltimus, kad ir kur tas teisminis procesas ateityje veiks. Mes labai tikimės, kad centras šių metų vasarą tam tikra apimtimi pradės veikti“, – apie kitus planuojamus darbus kalbėjo Lietuvos atstovė Eurojuste.

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) generalinio prokuroro patarėjas Kennethas Polite‘as teigė, kad susitikimo su jungtinės tyrimo grupės nariais pažadėjo JAV paramą.

„Mes tikrai labai visi produktyviai pasikalbėjome, turėjo gerą diskusiją, aptarėme atliekamus tyrimus ir pažadėjau, kad JAV Teisingumo departamentas toliau teiks visą įmanomą paramą tyrimui“, – kalbėjo L. Polite‘as.

Jis tvirtino, kad JAV Teisingumo departamentas deleguos patyrusį prokurorą į Eurojusto kuriamą tarptautinį agresijos nusikaltimų persekiojimo centrą.

„JAV Teisingumo departamentas yra pasirengęs padaryti viską, kad visi kalti Rusijos nusikaltėliai būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn už brutalią provokaciją, už karą Ukrainoje“, – tikino JAV generalinio prokuroro patarėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?