Sužvėrėję paaugliai užgrobė Čikagos centrą: gatves užplūdę jaunuoliai daužė automobilius, puldinėjo turistus, paleido šūvius

Lietuvių tankiausiai apgyvendintame JAV mieste kilo didžiulė sumaištis po to, kai šimtai paauglių savaitgalį įsiveržė į Čikagos centro gatves, kur daužė automobilių langus ir puldinėjo praeivius. Panikos apimti turistai bėgo nuo pasigirdusių šūvių, o atkurti tvarkai buvo pasitelktos gausios policijos ir specialiosios pajėgos.

Sumaištis Čikagos centre.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Sumaištis Čikagos centre.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2023, 7:31 PM, atnaujinta Apr 19, 2023, 10:33 AM

„Kur yra jų tėvai? Tai mano klausimas“, – šeštadienio vakarą Čikagos centre vykstant nevaldomai scenai kanalui „Fox News“ sakė moteris, prisistačiusi Čikagos gyventoja.

Internete paplito vaizdo įrašai, kuriuose matėsi gatvėse besibūriuojantys paaugliai ir tvarką bandanti atkurti policija.

Buvo matyti, kaip didelės paauglių grupės iš nešiojamų kolonėlių leido muziką ir šlaistėsi gatvėmis prieš eismą, o kai kurie bandė patekti į miesto Tūkstantmečio parką (angl. Millenium Park), į kurį po tam tikrų valandų draudžiama įeiti jaunesniems nei 21 metų asmenims, ir į miesto centre esantį Čikagos meno institutą.

Dalis paauglių pradėjo šokinėti ant automobilių, daužyti langus ir pulti juose esančius žmones. Viena moteris pasakojo, kad jos vyras buvo užpultas iš automobilio vairuotojo pusės ir sumuštas, grupei paauglių ėmus šokinėti ant priekinio automobilio stiklo. Vyras buvo nugabentas į vietos ligoninę.

Šimtai policijos pareigūnų, kuriems talkino SWAT būriai, suvažiavo į miesto centrą bandydami atkurti tvarką, nes vykstant šiai sumaiščiai ne kartą buvo pranešta apie šaudymą.

Buvo matyti, kaip policija lydi išsigandusius turistus atgal į jų automobilius ar viešbučius, kad išvengtų chaoso, o eismas pagrindinėje Čikagos gatvėje – Mičigano aveniu – buvo sustabdytas, pareigūnams bandant atkurti tvarką.

Policija pranešė, kad netoli judraus Čikagos Lupo rajono (angl. Chicago Loop) į ranką buvo pašautas šešiolikmetis, o septyniolikmetis vaikinas buvo pašautas į koją. Abu jie buvo nuvežti į „Northwestern“ ligoninę ir įvardyti kaip stabilios būklės.

Televizija „Fox 32“ pranešė, kad šis chaosas, atrodo, buvo dar vienas socialinėje žiniasklaidoje suplanuotas paauglių „miesto perėmimas“, pažymėdama, kad panaši scena Čikagoje vyko ir praėjusiais metais.

„Suprantu vaikus, kurie gerai leidžia laiką, bet tai tiesiog blogas auklėjimas, – kanalui sakė iš Čikagos kilęs liudininkas. – Mes, kaip tėvai, turime elgtis geriau. Mūsų vaikai neturėtų būti čia lauke.“

Naujuoju Čikagos meru išrinktas Brandonas Johnsonas pasmerkė savaitgalį vykusį chaotišką paauglių „miesto užgrobimą“ Lupo rajone, kai šimtai jaunuolių dvi naktis iš eilės plūdo į miesto centrą, tačiau perspėjo, kad negalima demonizuoti jaunimo, ir sakė, kad Čikagai reikia „erdvių, kuriose jaunimas galėtų saugiai ir atsakingai susirinkti“.

„Jokiu būdu nepateisinu destruktyvios veiklos, kurią šį savaitgalį matėme Lupo rajone ir (Mičigano) ežero pakrantėje. Tai nepriimtina ir tam nėra vietos mūsų mieste. Tačiau nėra konstruktyvu demonizuoti jaunimą, kuris neturi galimybių (susirinkti) savo bendruomenėse“, – sekmadienį paskelbtame pareiškime sakė B.Johnsonas, progresyvistas, kuris anksčiau šį mėnesį miesto mero rinkimuose nugalėjo nuosaikių pažiūrų demokratą Paulą Vallasą.

„Mūsų miestas turi dirbti kartu, kad sukurtų erdves, kuriose jaunimas galėtų saugiai ir atsakingai susirinkti, vadovaujant ir prižiūrint suaugusiesiems, ir užtikrinti, kad kiekviena mūsų miesto dalis išliktų laukiama tiek gyventojams, tiek svečiams“, – pridūrė jis.

Čikagos policija suėmė devynis suaugusiuosius ir šešis nepilnamečius, susijusius su „miesto perėmimu“, kuris buvo suorganizuotas socialinėje žiniasklaidoje. Šešiolikmetis vaikinas buvo apkaltintas neteisėtu ginklo panaudojimu, o kiti du įtariamieji – vogtos transporto priemonės laikymu. Dauguma kitų areštų buvo dėl neatsargaus elgesio.

B.Johnsonas ir P.Vallasas pateko į antrąjį rinkimų turą, įveikę septynis kitus kandidatus, įskaitant dabartinę merę Lori Lightfoot, kuri tapo pirmąja Čikagos mere per 40 metų, pralaimėjusia perrinkimą.

L.Lightfoot pasmerkė savaitgalį demonstruotą „neapgalvotą, nepagarbų ir neteisėtą elgesį“ ir paragino tėvus prisiimti daugiau atsakomybės.

„Kaip jau sakiau anksčiau, mes, kaip miestas, negalime ir neleisime, kad kuri nors mūsų viešoji erdvė taptų nusikalstamo elgesio platforma, – sakė L.Lightfoot. – Svarbiausia, kad tėvai ir globėjai turi žinoti, kur yra jų vaikai, ir būti atsakingi už jų veiksmus. Svarbių pagarbos žmonėms ir nuosavybei vertybių diegimas turi prasidėti namuose.“

Čikagos policijai pastaraisiais metais sunkiai sekėsi pažaboti nusikalstamumą, o 2021 m. nužudymų skaičius pasiekė 25 metų rekordą. Per varžybas dėl mero posto B.Johnsonas susidūrė su Demokratų partijos centristinio sparno išpuoliais dėl to, kad anksčiau rėmė lėšų perskirstymą iš policijos departamento kitoms socialinėms paslaugoms.

Vėliau jis atsiribojo nuo šios pozicijos, sakydamas, kad nemažins policijos biudžeto, ir kartu teigdamas, kad daugiau pareigūnų įdarbinimas neišspręs miesto nusikalstamumo problemų.

Parengta pagal „Fox News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.