J. Prigožino samdinių grupuotė „Wagner“ siekia išsaugoti savo interesus Sudane

Pasak ekspertų, Rusijos samdinių grupuotė „Wagner“ daugelį metų veikia Sudane, tačiau per pastaruosius susirėmimus vengia viešumo, kad išlaikytų savo interesus aukso turtingoje šalyje.

J. Prigožinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 19, 2023, 8:09 PM

Štai ką žinome apie „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino veiksmus neramioje Afrikos šalyje:

Ryšiai su Rusija

Rusija tiekė ginklus Sudanui per tris dešimtmečius trukusį buvusio prezidento Omaro Al Bashiro valdymo laikotarpį, ypač po 2005 m. Jungtinių Tautų šaliai paskelbtų sankcijų dėl Darfūro konflikto. 2019 m. po kelis mėnesius trukusių protestų kariuomenei jį nuvertus Chartumo ir Maskvos ryšiai sumenko. Tačiau kai 2021 m. spalį valdžią užgrobė kariuomenės vadas Abdelis Fattah Al Burhanas, jo pavaduotojas Mohamedas Hamdanas Daglo pareiškė, kad yra atviras tolesniam bendradarbiavimui. Abiem generolams susipykus, nuo šeštadienio Sudane vyksta kovos, pranešta, kad per tarpusavio smurtą žuvo daugiau nei 270 žmonių.

Auksas

Sudanas turtingas aukso, didžioji jo dalis kontrabanda neteisėtai išvežama iš šalies. Teigiama, kad M. H. Daglo pajėgos valdo kelias kasyklas.

Pasak JAV iždo departamento, J. Prigožinui priklausanti arba jo valdoma bendrovė „M Invest“ ir jos dukterinė įmonė „Meroe Gold“ yra „Wagner“ priedanga Sudane.

2017 m. Sudanas suteikė „M Invest“ koncesijos sutartis aukso gavybos vietoms šalyje tyrinėti. Netrukus „Meroe“ pasirašė penkerių metų sutartį su Sudano įmone „Aswar“, panašu, kontroliuojamą Sudano karinės žvalgybos, kad užsitikrintų savo pozicijas šalies aukso sektoriuje. 2018 m. Sudanas atleido „Meroe“ nuo 30 proc. aukso mokesčio. 2020 m. JAV iždo departamentas įvedė sankcijas „M Invest“ ir jos dukterinei įmonei „Meroe Gold“.

„J. Prigožinas ir jo tinklas eksploatuoja Sudano gamtos išteklius siekdami asmeninės naudos“, – tuomet sakė JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas.

Pasak ekspertų, per pastaruosius kelerius metus „Wagner“ toliau plėtė savo kasybos portfelį Sudane. Grupuotė tai darė išlikdama „santykinai oportunistiška“, nerodydama lojalumo kokiai nors konkrečiai politinei frakcijai.

Dezinformacija, mokymai

Sudane „Wagner“ domina ne tik auksas, grupuotė daro strateginę politinę įtaką.

„Dezinformacijos kampanijos, nukreiptos į Sudano socialinės žiniasklaidos vartotojus, yra nuosekli jų žaidimo dalis nuo 2017 m.“, – teigiama vasarį paskelbtame Pasaulinės iniciatyvos prieš tarptautinį organizuotą nusikalstamumą pranešime. Pasak vieno Sudano saugumo tarnybų nario, 2022 m. pradžioje „Rusijos ekspertai rūpinosi su valstybe susijusių institucijų komunikavimu ir joms analizavo socialinę žiniasklaidą“.

Taip pat manoma, kad „Wagner“ moko saugumo tarnybų narius. „Rusijos sukarinto personalo buvimas Sudane nekelia jokių abejonių“, – 2020 m. rašė Rusijos ekspertas Sergejus Šukankinas. Pasak vietos šaltinių, „samdiniai įsikūrę Chartume ir moko Nacionalinės žvalgybos ir saugumo tarnybų specialiųjų operacijų pajėgas“, pridūrė jis.

Kieno pusėje?

Antradienį J. Prigožinas paneigė, kad Sudane yra „Wagner“ operatyvininkų. „Telegram“ kanale jis sakė, kad „jau dvejus metus Sudane nėra nė vieno „Wagner“ kovotojo, ir šiandien nėra nė vieno“.

Dauguma analitikų sutinka, kad jis tikriausiai laukia, kuo baigsis kovos, prieš pasirinkdamas, kieno pusėn stoti. „Wagner“ svarbiausia apginti savo komercinius interesus, kad ir kuri frakcija triumfuotų.

Vis dėlto, pasak ekspertų, tikriausiai „Wagner“ labiau linksta į M. H. Daglo „dėl jo prieigos prie Sudano aukso kasyklų“. Galiausiai, samdinių grupuotė suteiks pirmenybę tiems, kas išrašo čekius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.