Po galingo sprogimo Belgorode Ukraina atskleidė, kodėl rusai numetė bombą ant savo miesto

​Rusija bombarduoja Belgorodą, siekdama eskaluoti ir įbauginti vietos gyventojus. Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Aleksejus Danilovas apie tai pranešė savo „Twitter“ paskyroje.

Sprogimas Belgorode.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sprogimas Belgorode.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusija numetė raketą ant savo miesto. Krateris Belgorode.<br>„Telegram“ nuotr.
Rusija numetė raketą ant savo miesto. Krateris Belgorode.<br>„Telegram“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 21, 2023, 12:18 PM, atnaujinta Apr 21, 2023, 2:48 PM

„Okupacinė kariuomenė tęsia provokacinį savo miestų apšaudymą, siekdama įbauginti civilius gyventojus ir eskaluoti padėtį“, – rašė jis.

A.Danilovas pridūrė, kad tik tolimojo nuotolio ginklų suteikimas Ukrainai leistų „lokalizuoti maskviečių provokacijų šaltinį planavimo ir parengimo jas vykdyti etape“.

Internete pasirodė naujas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas balandžio 20 d. Belgorode įvykęs sprogimas.

Vaizdo įrašas nufilmuotas viena iš stebėjimo kamerų.

Sprendžiant iš žalos pobūdžio, greičiausiai sprogimas įvyko jau po žeme, bombai į ją įsirėžus kelis metrus.

Yra žinoma, kad bomba nukrito dviejų judrių gatvių sankryžoje miesto centre. Jei ji būtų sprogusi anksčiau, žala būtų buvusi daug didesnė.

Kas yra žinoma apie sprogimą Belgorode

Rusija pranešė, kad vienas jos naikintuvas ketvirtadienį virš Belgorodo miesto netoli Ukrainos sienos pametė amuniciją. Prieš tai vietos valdžios institucijos pranešė apie sprogimą, per kurį buvo sužeisti du žmonės, o mieste atsirado didžiulis krateris.

Nuo karo prieš Ukrainą pradžios 2022 metų vasarį Rusijos naikintuvai reguliariai skraido virš Belgorodo.

Ketvirtadienio vakarą vietos pareigūnai pranešė apie galingą sprogimą Belgorode, sakydami, kad sprogimas paliko maždaug 20 metrų skersmens kraterį miesto centre ir sužeidė dvi moteris.

Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas sakė, kad sprogimas sukėlė smūgio bangą, kuri apgadino keturis butus ir keturis automobilius, taip pat nuvertė elektros linijų stulpus.

„Įvyko sprogimas“, – pranešė V. Gladkovas per susirašinėjimo programėlę „Telegram“, pridurdamas, kad įvykio vietoje dirba tyrėjai ir nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovai.

V. Gladkovas ir Belgorodo meras Valentinas Demidovas socialinėje žiniasklaidoje paskelbė padarytos žalos nuotraukas.

Vienoje nuotraukoje matyti niūriai atrodantys vietiniai gyventojai, susigrūdę prie daugiabučio namo, viena moteris laiko mažą šunį, o netoliese stovi ugniagesių automobilis. Kituose vaizduose matyti sprogimo suniokotas daugiabutis.

Vietos valdžios institucijos nenurodė, kas sukėlė sprogimą, tačiau Rusijos gynybos ministerija išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad naikintuvas virš Belgorodo prarado amuniciją.

„Aviacijos ir kosmoso pajėgų lėktuvui SU-34 skrendant virš Belgorodo miesto įvyko nenumatytas aviacinės amunicijos nusileidimas“, – teigė ministerija.

Rusijos naujienų agentūrų pranešime priduriama, kad incidentas įvyko 22.15 val. vietos laiku.

Belgorodo sritis karo metu ne kartą buvo apšaudoma. Sausį V. Gladkovas V. Putinui pranešė, kad nuo karo pradžios regione žuvo 25 žmonės ir daugiau kaip 90 buvo sužeisti.

2022 metų spalio mėnesį pietiniame Jeisko mieste, taip pat netoli sienos su Ukraina, į gyvenamąjį namą įsirėžė lėktuvas SU-34. Žuvo 16 žmonių, tarp jų buvo ir vaikų.

Ukrainos pareigūnas apie sprogimą Belgorode: tokių incidentų daugės

Rusijos bombos smūgis Belgorodui tikriausiai nėra atskiras pavienis atvejis. Be to, tokių incidentų tik daugės dėl rusų aplaidumo.

Tai penktadienį per televizijos maratoną pareiškė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas, praneša portalas „rbc.ua“.

„Ten nukentėjo nemažai žmonių. Manau, kad ten yra rimtų padarinių. Ką čia galima komentuoti? Jie reguliariai taip elgiasi. Mūsų radiolokacinės žvalgybos priemonės mato, kad rusų lėktuvai iš įvairių pusių atakuoja Ukrainą kaip tik tokiomis bombomis, kokios dabar sproginėja jau jų miestuose“, – sakė pareigūnas.

Anot J. Ihnato, Rusijai teko pripažinti savo atsakomybę dėl sprogimo Belgorode, kadangi yra daug liudininkų. Tokios bombos gali kristi ir kitose vietose, nes okupantai viską daro paskubomis ir kiekvieną kartą naudoja jų vis daugiau.

„O ten, kur skubama ir aplaidžiai elgiamasi, bus daugiau ir tokių atvejų“, – pridūrė pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?