Azerbaidžanas skelbia atvėręs kontrolės punktą tarp Armėnijos ir Kalnų Karabacho

Azerbaidžanas paskelbė, kad sekmadienį atvėrė kontrolės punktą Lačino koridoriuje – vieninteliame sausumos kelyje tarp Armėnijos ir ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.

Lačino koridorius.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Lačino koridorius.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Azerbaidžano vėliava.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Azerbaidžano vėliava.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 23, 2023, 5:05 PM, atnaujinta Apr 23, 2023, 5:19 PM

Abi šalys dėl šio regiono, kuriame daugiausiai gyvena etniniai armėnai, yra kariavusios du karus. Naujausias sprendimas dėl kontrolės punkto yra pirmasis toks, kurį Azerbaidžanas priėmė nuo 2020 m., kai tarpininkaujant Rusijai sudarytomis paliaubomis buvo užbaigtas antrasis karas.

Azerbaidžano sienos apsaugos tarnyba pranešė, kad jos daliniai „suverenioje Azerbaidžano teritorijoje, ties įvažiavimu į kelią Lačinas–Stepanakertas, atidarė pasienio kontrolės punktą“. Tarnyba tvirtino, kad taip yra reaguojama į panašų Armėnijos žingsnį.

Pagal 2020 m. paliaubų susitarimą Azerbaidžanui Lačino koridoriuje pavesta užtikrinti saugų judėjimą. Baku aiškino, kad punktas buvo įkurtas siekiant „užkirsti kelią neteisėtam karių, ginkluotės ir minų gabenimui“. Azerbaidžano užsienio reikalų ministerija apkaltino Armėniją naudojantis šiuo koridoriumi kariniais ir kitais neteisėtais tikslais.

Azerbaidžanas kartu patikino, kad kontrolės punktas iškilo reaguojant į „grėsmės ir provokacijas“, o jo darbas bus derinamas su Lačino koridoriuje patruliuojančiais Rusijos taikdariais.

Įtampa Lačino koridoriuje auga nuo praėjusių metų.

Gruodį Azerbaidžano aktyvistai blokavo šį koridorių, tvirtindami, kad taip priešinasi neteisėtai kasybai. Armėnija tada apkaltino Azerbaidžaną šių demonstracijų kurstymu ir humanitarinės krizės Kalnų Karabache sukėlimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.