Ukraina kritikuoja Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje pastabas apie buvusias sovietines respublikas

Ukraina pasmerkė Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje Lu Shaye komentarus apie buvusias sovietines respublikas ir pavadino juos „absurdiškais“.

M. Podoliakas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
M. Podoliakas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-23 14:30

Kaip jau skelbta, penktadienį Kinijos diplomatas per interviu prancūzų žiniasklaidai suabejojo buvusių sovietinių respublikų suverenitetu. Atsakydamas į televizijos kanalo LCI žurnalisto klausimą, ar Krymas yra Ukrainos dalis, Lu Shaye teigė, kad viskas priklauso nuo to, kaip žiūrėsime į šią problemą.

Žurnalistui įsikišus ir pareiškus, kad pagal tarptautinę teisę Krymas yra Ukrainos dalis, pareigūnas atsakė, kad pagal tarptautinę teisę buvusios sovietinės respublikos neturi jokio statuso, nes „nėra tarptautinės sutarties, kuri materializuotų jų suverenitetą“.

Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas sekmadienį pareiškė, kad Sovietų Sąjungos sudėtyje buvusių valstybių statusas yra „įtvirtintas tarptautinėje teisėje“. „Keista girdėti absurdišką „Krymo istorijos“ versiją iš tokios šalies, kuri yra skrupulinga savo tūkstantmetės istorijos atžvilgiu, atstovo“, – tvirtino M. Podoliakas.

„Norėdami būti svarbiu politiniu žaidėju, neatkartokite Rusijos autsaiderių propagandos“, – pridūrė patarėjas.

Į Kinijos ambasadoriaus žodžius su pasipiktinimu reagavo ir Baltijos šalys. Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius tviteryje diplomato pastabas pavadino „visiškai nepriimtinomis“ ir pareiškė, kad bus tikimasi Kinijos paaiškinimo.

Tuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis savo ruožtu nurodė: „Jei kas nors vis dar dvejoja, kodėl Baltijos šalys nepasitiki Kinijos galimybe „tarpininkauti taikai Ukrainoje“, štai čia Kinijos ambasadorius įrodinėja, kad Krymas yra Rusijos ir mūsų (Baltijos – ELTA) šalių sienos neturi teisinio statuso.“

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija šeštadienio vakarą paskelbė pranešimą, kuriame teigė buvusi nustebinta kinų pareigūno pareiškimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.