Po 2 deportacijų nepasimokė: teistas lietuvis į Jungtinę Karalystę pakliuvo jau pasikeitęs vardą

Nuteistas lietuvis, kuris buvo pripažintas kaltu dėl seksualinės prievartos, nors buvo du kartus deportuotas, trečią sykį įžūliai sugrįžo į Jungtinę Karalystę (JK). Lietuvos pilietis net pasikeitė vardą, taip bandydamas apgauti britų pasienio tarnybas.

Nuteistas lietuvis, kuris buvo pripažintas kaltu dėl seksualinės prievartos, nors buvo ne kartą deportuotas, trečią sykį įžūliai sugrįžo į Jungtinę Karalystę (JK). Lietuvos pilietis net pasikeitė vardą, taip bandydamas apgauti britų pasienio tarnybas.<br>SWNS/Scanpix nuotr.
Nuteistas lietuvis, kuris buvo pripažintas kaltu dėl seksualinės prievartos, nors buvo ne kartą deportuotas, trečią sykį įžūliai sugrįžo į Jungtinę Karalystę (JK). Lietuvos pilietis net pasikeitė vardą, taip bandydamas apgauti britų pasienio tarnybas.<br>SWNS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2023, 9:24 PM

Lietuvis nusikaltėlis sukūrė gerai apgalvotą planą, kaip apgaule patekti į JK, bet pasekmės buvo skaudžios – galiausiai pradėtas tyrimas dėl jo nusikalstamos veiklos, pranešė JK teismas.

36 metų Konstantinas Siniakovas prisipažino, kad vasario 24 d. atvyko į Lidso Bredfordo oro uostą, pažeisdamas deportacijos įsakymą, ir nuo praėjusių metų birželio 25 d. iki vasario 27 d. visais būdais bandė išvengti teisėsaugos rankos.

Prokuroras Michaelas Forrestas nurodė, kad Lietuvos piliečiui K.Siniakovui pirmą kartą deportacijos įsakymas iš šios šalies buvo duotas 2019 m. balandį dėl jo svetur paskelbtų apkaltinamųjų nuosprendžių. Jis buvo deportuotas 2019 m. gegužę, tačiau 2020 m. gegužę jį vėl suėmė britų policija.

K.Siniakovas vėl buvo deportuotas 2020 m. spalį, kai atliko laisvės atėmimo bausmę už seksualinį nusikaltimą, nesąžiningumą ir kelių eismo taisyklių pažeidimus. Deportacijos įsakymas vis dar galiojo, tačiau praėjusių metų liepą, kai policija jį sustabdė dėl vairavimo, jis nurodė klaidingą vardą, bet tą pačią pavardę.

Byla buvo perduota Vidaus reikalų ministerijos baudžiamųjų ir finansinių nusikaltimų tyrimo grupei tolesniam tyrimui. Nustatyta, kad praėjusių metų birželio 8 d. jis atvyko į šalį kita pavarde. Birželio 25 d. jis pateikė paraišką pagal Europos apgyvendinimo schemą naudodamasis netikru vardu.

Šiuo vardu jis pateikė daugiau informacijos ir kaip tariamą tapatybę patvirtinantį dokumentą pateikė lietuvišką asmens tapatybės kortelę, taip pat sąskaitas bei užpildytą klausimyną, kuriame buvo klausiama, ar jis turi teistumą ir ar yra žinomas kitu vardu.

„Atsakovas į visus šiuos klausimus atsakė „ne“, – sakė M.Forrestas.

Patikrinus duomenis Lietuvos ambasadoje, nustatyta, kad K.Siniakovas pakeitė vardą 2020 m. gruodžio 16 d.

„Tai įvyko po patikrinimų su Pasienio tarnybos agentūra, ir kaltinamasis buvo sulaikytas“, – sakė M.Forrestas.

K.Siniakovas anksčiau buvo nuteistas už 32 nusikalstamas veikas, įskaitant seksualinę prievartą 2020 m. spalio mėn.

„Kaltinamasis sutinka, kad žinojo apie įsakymą, tačiau nurodė man, kad neteisingai suprato deportacijos taisykles. Jis visiškai pripažįsta savo nusikalstamą veiką“, – kalbėjo nusikaltėlio advokatė Cathy Kioko-Gilligan.

„Jis nori išreikšti savo gailestį dėl padaryto nusikaltimo. Jis nuolat grįžta į Jungtinę Karalystę, nes nori paremti savo šeimą, kuri yra Lietuvoje. Jis turi sūnų... Jis sutinka, kad tai nėra jo nusikaltimo pateisinimas. Kaltinamasis prašo, kad teismas skirtų kuo trumpesnę bausmę. Jis pritaria deportacijai ir nori kuo greičiau grįžti į Lietuvą“, – pridūrė ji.

„Pirmą kartą iš šios šalies buvote deportuotas 2019 m., tačiau grįžote 2020 m.. Grįžęs 2020 m. padarėte seksualinį nusikaltimą ir vėl buvote deportuotas, atlikęs laisvės atėmimo bausmę, vėl grįžote į šią šalį, nors puikiai žinojote, kad neturėtumėte to daryti“, – pasakojo teisėja Sophie McKone.

„Buvote viską gerai suplanavęs, nes, norėdamas tai padaryti, pasikeitėte vardą ir vėliau pateikėte dokumentus tuo vardu. Nėra jokio tinkamo pasiteisinimo tam, kad jūs ir toliau grįžtate į šią šalį, kai žinote, kad neturėtumėte to daryti“. – pridūrė ji.

K.Siniakovas buvo įkalintas 20 mėnesių. Teisėjos S.McKone teigimu, nusikaltėlis privalės atlikti puse jam paskirtos bausmės, o po to bus deportuotas atgal į Lietuvą.

Parengta pagal msn.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.