Konfliktas baigtas: Estijos URM vadovas liko patenkintas Kinijos diplomato paaiškinimu

Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna liko patenkintas Kinijos laikinojo reikalų patikėtinio Meng Jianhua pareiškimu, kuriame diplomatas patvirtino, kad Pekinas laiko Estijos Respubliką suverenia valstybe, praneša portalas ERR.

Estijos vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Estijos vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 1:58 PM

„Mes likome patenkinti. Išsakėme savo nuomonę. Ir Kinijos laikinasis reikalų patikėtinis išreiškė savo požiūrį, kurio esmė tokia: Kinija nepakeitė savo iki šiol galiojusios užsienio politikos pozicijos Estijos atžvilgiu ir jokiu būdu nekvestionuoja mūsų suvereniteto ir nepriklausomybės“, – sakė ministras interviu televizijos laidai „Aktualioji kamera“.

Kaip jau buvo pranešta, Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Shaye, duodamas interviu vietos žiniasklaidai, suabejojo ​​buvusių sovietinių respublikų, įskaitant Estiją, suverenitetu.

Atsakydamas į televizijos kanalo LCI žurnalisto klausimą, ar Krymas yra Ukrainos dalis, Lu Shaye teigė, kad viskas priklauso nuo to, kaip žiūrėsime į šią problemą.

Žurnalistui įsikišus ir pareiškus, kad pagal tarptautinę teisę Krymas yra Ukrainos dalis, Kinijos diplomatas atsakė, kad pagal tarptautinę teisę buvusios sovietinės respublikos neturi jokio statuso, nes „nėra tarptautinės sutarties, kuri materializuotų jų suverenitetą“.

Reaguojant į šį pareiškimą į Estijos URM pirmadienį buvo iškviestas Kinijos laikinasis reikalų patikėtinis, kuris teigė, kad Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje žodžiai buvo nesusipratimas, o Pekinas pripažįsta visų šalių, atsiradusių subyrėjus Sovietų Sąjungai, taip pat ir Estijos, suverenitetą.

Po kilusio skandalo Pekinas suskubo tikslinti Kinijos poziciją ir pareiškė gerbiantis visų buvusių sovietinių respublikų „suverenios valstybės statusą“. Kinijos URM atstovė Mao Ning tvirtino, kad Pekinas gerbia visų šalių nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą ir laikosi JT Chartijos tikslų bei principų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.