Pekinas: ES ir Kinijos santykiai neturėtų būti siejami su „Ukrainos krize“

Kinijos ambasadorius Europos Sąjungoje (ES) Fu Congas pareiškė, kad ES turėtų kurti santykius ir plėtoti bendradarbiavimą su Kinija, kad ir kokia būtų Pekino pozicija „Ukrainos krizės“ atžvilgiu. Diplomatas tai sakė interviu Kinijos naujienų leidiniui „The Paper“, pranešė „Ukrinform“.

Kinijos ambasadorius Europos Sąjungoje (ES) Fu Congas pareiškė, kad ES turėtų kurti santykius ir plėtoti bendradarbiavimą su Kinija, kad ir kokia būtų Pekino pozicija „Ukrainos krizės“ atžvilgiu. Diplomatas tai sakė interviu Kinijos naujienų leidiniui „The Paper“, pranešė „Ukrinform“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kinijos ambasadorius Europos Sąjungoje (ES) Fu Congas pareiškė, kad ES turėtų kurti santykius ir plėtoti bendradarbiavimą su Kinija, kad ir kokia būtų Pekino pozicija „Ukrainos krizės“ atžvilgiu. Diplomatas tai sakė interviu Kinijos naujienų leidiniui „The Paper“, pranešė „Ukrinform“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 9:26 AM

Ambasadoriaus teigimu, „Ukrainos krizė“ kelia didelį nerimą Europos šalims ir į ją atsižvelgdami europiečiai svarsto visas kitas problemas. „Daugelis žmonių Europoje vertina Kinijos ir ES santykius per Ukrainos problemos prizmę“, – sakė Fu Congas.

Jis teigė, nuo tada, kai praėjusių metų pabaigoje pradėjo eiti pareigas, ne kartą pabrėžęs Europai, kad Kinijos ir ES santykiai, kaip ir dvišaliai Kinijos ir bet kurios kitos šalies santykiai, yra „daugiaplaniai, o ne kokia nors viena problema“, jie nėra nukreipti į trečiąsias šalis ir neturėtų nuo jų priklausyti.

„ES neturėtų vertinti Kinijos ir ES santykių per Ukrainos krizės prizmę“, – sakė Kinijos pasiuntinys. Jis pakartojo gerai žinomas Kinijos tezes, kad „Kinija nesukūrė Ukrainos krizės ir nėra jos dalyvė“, Pekino pozicija Ukrainos klausimu, išdėstyta 12 punktų „taikos plane“, yra nuosekli ir aiški. Kaltinimus Kinijai, kad jos noras užbaigti karą nėra nuoširdus, jis pavadino nepagrįstais.

„Kinija taip pat yra šios krizės auka. Kaltinti Kiniją dėl Ukrainos krizės yra visiškai nepagrįsta“, – sakė jis ir pridūrė, kad Kinija ir toliau „konstruktyviai“ sieks „nutraukti ugnį, užbaigti karą, sušvelninti krizę ir atkurti taiką“.

Kinijos diplomatas ypatingą dėmesį skyrė Kinijos santykiams su Rusija, atkreipė dėmesį į Europos Sąjungoje dėl jų kylančius „nesusipratimus ir išankstines nuostatas“. Jis sakė, kad Europa turėtų teisingai suprasti nuorodą į santykius „be ribų“. Pasak jo, Kinija tiki, kad „šalių draugystė ir bendradarbiavimas yra begalinis ir neturėtų būti dirbtinai ribojamas“. Kinijos ir Rusijos bendradarbiavimas yra „be ribų“, tai pasakytina ir apie Kiniją bei Europą“, sakė Fu Congas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.