Talibanas: draudimas afganistanietėms dirbti JT yra šalies „vidaus socialinis klausimas“

Sprendimas uždrausti afganistanietėms dirbti Jungtinių Tautų biuruose yra „vidaus socialinis klausimas“, penktadienį pareiškė valdantysis Talibanas praėjus dienai po to, kai JT Saugumo Taryba pareikalavo panaikinti šį sprendimą.

Moterys Afganistane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Moterys Afganistane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2023, 6:02 PM

JT Saugumo Tarybos rezoliucijoje, kurią ketvirtadienį vienbalsiai priėmė visos 15 Tarybos narių, teigiama, kad draudimas moterims dirbti šiai pasaulinei institucijai ir NVO Afganistane „pamina žmogaus teises ir humanitarinius principus“.

Joje „visos valstybės ir organizacijos raginamos pasinaudoti savo įtaka“ ir „paskatinti skubiai atšaukti šią politiką ir praktiką“.

Tačiau penktadienį Afganistano užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, kad rezoliucijoje nepaisoma šalies „suverenaus pasirinkimo“.

„Mes ir toliau esame įsipareigoję užtikrinti visas Afganistano moterų teises, pabrėždami, kad įvairovė turi būti gerbiama, o ne politizuojama, – sakoma jame. – Tai yra Afganistano vidaus socialinis klausimas, kuris neturi jokio poveikio užsienio valstybėms“.

2021 metų rugpjūtį nuvertęs užsienio remiamą vyriausybę ir grįžęs į valdžią, Talibanas įvedė griežtą šariato versiją, kurią JT pavadino „lyčių apartheidu“. Moterims uždrausta mokytis daugumoje vidurinių mokyklų ir universitetų, jos nebegali dirbti daugumoje valstybės institucijų, taip pat nevyriausybinėse organizacijose, joms neleidžiama patekti į viešąsias erdves, tokias kaip sporto salės ir parkai.

Tarptautinė organizacija „Amnesty International“ palankiai įvertino JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, tačiau penktadienį pareiškė, kad joje „neišdėstyti konkretūs veiksmai“, kurių valstybės narės turėtų imtis, kad padėtų atkurti moterų ir mergaičių teises ir kad Afganistano valdytojai būtų patraukti atsakomybėn.

Balandžio 4 dieną JT paskelbė, kad Talibano valdžia uždraudė afganistanietėms dirbti jų biuruose visoje šalyje, praėjus keliems mėnesiams po to, kai buvo išleistas įsakas, draudžiantis afganistanietėms dirbti nevyriausybinėse organizacijose.

Šis žingsnis sulaukė didelio pasipiktinimo ir JT pradėjo savo operacijų Afganistane peržiūrą, kuri truks iki gegužės 5 dienos.

Pasaulinė organizacija pabrėžė „sunkią ekonominę ir humanitarinę padėtį“ Afganistane, taip pat „ypatingą JT misijos Afganistane ir kitų JT agentūrų tolesnio buvimo svarbą“.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas kitą savaitę Dohoje rengia susitikimą su įvairių šalių pasiuntiniais, kad „atgaivintų tarptautinį dalyvavimą siekiant bendrų tikslų ir ilgalaikio požiūrio į padėtį Afganistane“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.