Žiniasklaida: prieš pat sprogimus prie „Nord Stream“ dujotiekių nufotografuotas Rusijos laivas

Rusijos karinio jūrų laivyno laivas, besispecializuojantis povandeninėse operacijose, buvo nufotografuotas netoli sabotuotų „Nord Stream“ dujotiekių prieš pat mįslingus sprogimus rugsėjį, penktadienį pranešė Danijos dienraštis „Information“.

Rusijos karinio jūrų laivyno laivas, besispecializuojantis povandeninėse operacijose, buvo nufotografuotas netoli sabotuotų „Nord Stream“ dujotiekių prieš pat mįslingus sprogimus rugsėjį.<br>Stop kadras.
Rusijos karinio jūrų laivyno laivas, besispecializuojantis povandeninėse operacijose, buvo nufotografuotas netoli sabotuotų „Nord Stream“ dujotiekių prieš pat mįslingus sprogimus rugsėjį.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2023, 2:13 PM

Laikraštis nurodė, kad povandeninis gelbėjimo laivas SS-750 buvo nufotografuotas Baltijos jūroje prieš keturias dienas iki vis dar nepaaiškintų sprogimų Rusiją ir Vokietiją jungiančiuose dujotiekiuose.

Šis laivas aprūpintas mažu povandeniniu laivu.

„Danijos kariuomenė patvirtino, kad 26 Rusijos laivo nuotraukos buvo padarytos iš Danijos patrulinio katerio 2022 m. rugsėjo 22 d. zonoje į rytus nuo Bornholmo“, – rašo „Information“. Danijos kariuomenė neatsakė į AFP prašymą pakomentuoti.

Praėjus septyniems mėnesiams po įspūdingų sprogimų dujotiekiuose „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dar nenustatyta, kas už tai atsakingas, nors su pažeistomis dujotiekių dalimis besiribojančios šalys – Vokietija, Švedija ir Danija – vykdo baudžiamuosius tyrimus.

Kovo mėnesį „The New York Times“ pranešė, kad JAV pareigūnai matė naujus žvalgybos duomenis, rodančius, kad už tai atsakinga „proukrainietiška grupuotė“, tačiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis su tuo nesusijęs.

Vėliau Vokietijos prokurorai pranešė, kad sausį tyrėjai atliko kratą laive, įtariama, vežusiame per sprogimus panaudotus sprogmenis.

Švedijos tyrimui vadovaujantis prokuroras kovą sakė, kad „vis dar neaišku“, kas suorganizavo sabotažą, jo teigimu, byla „sudėtinga“. „Mūsų pagrindinė prielaida, jog tai surengė valstybė“, – sakė Matsas Ljungqvistas.

Buvęs Danijos žvalgybos pareigūnas Jacobas Kaarsbo „Information“ sakė, kad laivo SS-750 buvimas zonoje „atskleidžia, kas vyko regione ankstesnėmis dienomis“. Jo žodžiais, patvirtinimas ypač svarbus, „nes žinome, jog šis laivas pajėgus atlikti tokią operaciją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda