JAV griežtai ragina Pekiną nutraukti „provokacinius veiksmus“ Pietų Kinijos jūroje

Jungtinės Valstijos šeštadienį paragino Kiniją nutraukti „provokuojantį ir nesaugų elgesį“ ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje po to, kai Kinijos pakrančių apsaugos laivas užkirto kelią patruliuojančiam Filipinų laivui ir vos su juo nesusidūrė.

​Jungtinės Valstijos šeštadienį paragino Kiniją nutraukti „provokuojantį ir nesaugų elgesį“ ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje po to, kai Kinijos pakrančių apsaugos laivas užkirto kelią patruliuojančiam Filipinų laivui ir vos su juo nesusidūrė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Jungtinės Valstijos šeštadienį paragino Kiniją nutraukti „provokuojantį ir nesaugų elgesį“ ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje po to, kai Kinijos pakrančių apsaugos laivas užkirto kelią patruliuojančiam Filipinų laivui ir vos su juo nesusidūrė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-30 09:09

Likus dviem dienoms iki prezidento Joe Bideno susitikimo Baltuosiuose rūmuose su Filipinų vadovu Ferdinandu Marcosu jaunesniuoju, Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris pareiškė, kad incidento kadrai– priminimas apie Kinijos vykdomą Filipinų laivų „persekiojimą ir bauginimą“ ginčijamame vandens kelyje.

„Raginame Pekiną susilaikyti nuo provokuojančio ir nesaugaus elgesio“, – sakė atstovas ir pridūrė, kad išpuolis prieš Filipinų ginkluotąsias pajėgas sulauktų JAV atsako.

Vos neįvykęs susidūrimas prie Spratlio salų praėjusį sekmadienį – vėliausias iš daugybės tarp Kinijos ir Filipinų vykstančių incidentų ginčijamame vandens kelyje.

Pekinas tvirtina, kad beveik visa Pietų Kinijos jūra yra pavaldi jam, ir nepaiso tarptautinio lygmens sprendimo, kuriuo įtvirtinta, kad šis teiginys neturi teisinio pagrindo.

Prancūzijos naujienų agentūra AFP buvo viena iš kelių incidento liudininkėmis tapusių žiniasklaidos priemonių. Žurnalistai buvo pakviesti į du Filipinų pakrančių apsaugos laivus, kurie šešias dienas patruliavo vandenyse ir aplankė keliolika salų ir rifų.

Daugiau nei dviguba didesnis Kinijos pakrančių apsaugos laivas įplaukė į filipiniečių laivo kelią, atstumas tarp laivų sumažėjo iki 45 metrų ir tik greita Filipinų laivo reakcija padėjo išvengti susidūrimo.

Kinijos užsienio reikalų ministerija penktadienį tvirtino, kad Filipinų laivai „įsiveržė“ be Kinijos leidimo. Pasak jos, tai buvo iš anksto apgalvotas provokacinis veiksmas.

Manila atsakė, kad įprastas patruliavimas teritoriniuose vandenyse negali būti „provokacinis“ ir toliau patruliuos.

Incidentas įvyko praėjus vos dienai po to, kai F. Marcosas Maniloje kalbėjosi su Kinijos užsienio reikalų ministru Qin Gangu dėl įtampos vandens kelyje mažinimo.

Filipinų prezidentas F. Marcosas ne kartą tvirtino, kad neleis Kinijai paminti Filipinų teisių jūroje, ir ėmė palaikyti glaudesnius ryšius su JAV gynybos srityje. Toks pokytis sukėlė nerimo Kinijai, kuri apkaltino Vašingtoną bandymu įvaryti pleištą tarp Pekino ir Manilos.

F. Marcosas taip pat teigė, kad su J. Bidenu aptars „būtinybę sušvelninti retoriką“ dėl Pietų Kinijos jūros, Taivano ir Šiaurės Korėjos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Introduction to Green Finance Institute