Rusijoje – vis didesnis nerimo šešėlis: staiga ėmė mažinti Kremliui itin svarbios Pergalės dienos iškilmių skaičių

Dėl plačiai žiniasklaidoje skambančio Ukrainos planuojamo kontrpuolimo bei proukrainietiškų jėgų atakų Rusijoje, Kremlius imasi veiksmų. Keli šalies miestai paskelbė, kad šiemet sumažins Pergalės dienos šventimo renginių skaičių.

​Keli Rusijos miestai paskelbė, kad šiemet sumažins Pergalės dienos šventimo renginių skaičių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Keli Rusijos miestai paskelbė, kad šiemet sumažins Pergalės dienos šventimo renginių skaičių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>123rf nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 3, 2023, 11:29 AM

Rusijos valdžios institucijos nurodė, kad tai daroma saugumo sumetimais ir dėl proukrainietiškai nusiteikusių jėgų išpuolių.

Pastarosiomis savaitėmis Rusijoje įvyko sprogimų ir gaisrų.

Tačiau dalis žmonių teigė, kad sumažėjęs renginių skaičius rodo, jog Kremlius nerimauja, kad šventės gali virsti nepasitenkinimo jo invazija į Ukrainą demonstracijomis.

Didžiulė pompastika ir karinės galios demonstravimas yra įprasti Pergalės dienos, kuria pažymima Sovietų Sąjungos pergalė prieš nacistinę Vokietiją 1945 m. gegužės 9 d., bruožai.

Vienas iš labiausiai atpažįstamų šios dienos renginių – „Nemirtingojo pulko“ eisena, kurios metu žmonės visoje šalyje žygiuoja laikydami savo giminaičių, kovojusių Antrajame pasauliniame kare, nuotraukas.

Praėjusiais metais prezidentas Vladimiras Putinas vadovavo eisenai per Raudonąją aikštę Maskvoje, laikydamas savo uniformuoto tėvo nuotrauką.

Tačiau šiemet „Nemirtingojo pulko“ eitynės „saugumo sumetimais vyks kitu formatu“, – praėjusį mėnesį žurnalistams sakė įstatymų leidėja ir organizatorė Jelena Cunajeva.

Rusijos „Nemirtingojo pulko“ interneto svetainėje paskelbtame pranešime spaudai J.Cunajeva pasiūlė norintiems pagerbti savo giminaičių atminimą vietoj to kabinti karo veteranų nuotraukas ant automobilių langų, perkelti jų atvaizdą ant drabužių arba pakeisti savo nuotraukas socialiniuose tinkluose.

Kai kurie komentatoriai teigė, kad „Nemirtingojo pulko“ eisena gali išryškinti Rusijos nuostolius Ukrainoje.

Šiuo metu emigracijoje gyvenantis žurnalistas ir liberalios naujienų svetainės redaktorius Dmitrijus Kolezevas sakė, kad jei eitynės nebūtų atšauktos, žmonės „beveik neabejotinai „Nemirtingojo pulko“ eisenoje būtų atėję su žuvusiųjų Ukrainoje portretais, o pastarųjų nuotraukų skaičius galėtų pasirodyti slegiančiai didelis“.

D.Kolezevas taip pat sakė, kad valdžia gali būti susirūpinusi, jog didelis žmonių susibūrimas gali peraugti į nesantaikos demonstravimą.

„Istorija mena pavyzdžių, kai lojalūs renginiai virto protestais“, – rašė jis „Telegram“ pranešime.

Buvęs vieno Sibiro televizijos tinklo vyriausiasis redaktorius Viktoras Muchnikas, kuris taip pat išvyko iš šalies, pareiškė, kad Rusijos valstybė yra „maniakiškai įtari“ ir jai mažiau rūpi „hipotetinis teroristinis išpuolis“ nei žala jos įvaizdžiui.

Jis teigė, kad Kremlius gali baimintis, jog eisenoje bus parodyta „per daug portretų tų, kurie žuvo ne prieš 80 metų, o per pastaruosius metus“.

„Tai leis suprasti paslėptą nelaimės mastą“, – interviu kalbėjo V.Muchnikas.

Tuo tarpu visame pasaulyje žinomas karinės technikos paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje, kurį tradiciškai stebi prezidentas V.Putinas, bus griežtai uždarytas visuomenei.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad Rusijos saugumo tarnybos stengiasi užtikrinti parado saugumą nuo „teroristinių išpuolių“.

„Be abejo, žinome, kad Kijevo režimas, kuris vykdo daugybę tokių išpuolių, teroro aktų, planuoja tęsti savo kampaniją. Visos mūsų specialiosios tarnybos daro viską, kas įmanoma, kad užtikrintų saugumą“, – teigė jis.

Pastarosiomis dienomis Rusijos pietuose ir Rusijos okupuotame Kryme kilo du atskiri gaisrai degalų saugyklose, įskaitant vieną trečiadienio rytą Krasnodaro krašte netoli Krymo tilto.

Šią savaitę du atskiri sprogimai Rusijos pasienio regione Brianske nuo bėgių nuvertė krovininius traukinius, o Leningrado srityje, kaip įtariama, sprogstamasis užtaisas sunaikino elektros linijas.

Nors nė dėl vieno iš šių išpuolių Ukraina nepareiškė atsakomybės, Kijevo kariuomenė teigė, kad Rusijos logistikos pakenkimas buvo pasirengimo ilgai lauktam kontrpuolimui dalis.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.