Berlyne per minėjimus šalia paminklų kabinti Rusijos vėliavas uždrausta, Ukrainos – ne

Berlyno teismas pirmadienį uždraudė iškelti Rusijos vėliavas ir simbolius prie trijų sovietinių memorialų Vokietijos sostinėje per Antrojo pasaulinio karo minėjimo renginius.

Berlyne per minėjimus šalia paminklų kabinti Rusijos vėliavas uždrausta, Ukrainos – ne.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Berlyne per minėjimus šalia paminklų kabinti Rusijos vėliavas uždrausta, Ukrainos – ne.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2023, 7:36 PM

Aukštesnysis administracinis teismas pareiškė sutinkantis su policija, kuri baiminosi, kad Rusijos vėliavos ir Šv. Jurgio juostelės gali būti interpretuojamos kaip paramos Rusijos karui Ukrainoje simboliai.

„Dabartiniame kontekste jos gali būti suprantamos kaip simpatijų karui pareiškimas“ ir „perteikia norą panaudoti smurtą“, sakoma teismo pareiškime.

Iš pradžių policija buvo uždraudusi gegužės 8 ir 9 dienomis, kai minima Antrojo pasaulinio karo pabaiga, šalia paminklų kabinti tiek Ukrainos, tiek Rusijos vėliavas. Ji argumentavo, kad „pagarba šiems memorialams ir paminklams turi būti išsaugota vykstančio Rusijos ir Ukrainos karo fone“.

Tačiau šeštadienį žemesnės instancijos Berlyno teismas panaikino draudimą po Ukrainos ir Rusijos organizacijų skundų, motyvuodamas „skirtingu požiūriu į mūsų grėsmės vertinimą“.

Ukrainos aktyvistai sveikino galimybę iškelti savo vėliavas, tačiau išreiškė susirūpinimą dėl to, kad ir Rusijos simboliams uždegta žalia šviesa. Vokietijoje veikianti ukrainiečių jaunimo asociacija „Vitsche“ teigė, kad Šv. Jurgio juostelė „nuo 2014 metų naudojama Rusijos puolimui prieš Ukrainą pateisinti ir šlovinti“.

Policija pateikė apeliacinį skundą dėl sprendimo rusiškos simbolikos atžvilgiu, jį pirmadienį patenkino aukštesnės instancijos teismas. Sprendimas leisti Ukrainos vėliavas liko nepakeistas, nes policija neskundė jų draudimo panaikinimo.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.