Rinkimai Turkijoje: pagrindinis R. T. Erdogano oponentas pranešė apie Rusijos kišimąsi

Svarbiausias Turkijos lyderio Recepo Tayyipo Erdogano varžovas Kemalis Kilicdaroglu apkaltino Maskvą platinant prieš jį nukreiptas „suklastotas tikrovės simuliacijas“.

Turkija.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Turkija.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Turkija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turkija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 12, 2023, 1:28 PM, atnaujinta May 15, 2023, 3:50 PM

„Brangūs draugai rusai, jūs slepiatės už montažų, sąmokslų, „Deep Fake“ turinio ir įrašų, kurie vakar buvo paviešinti visoje šalyje. Jei norite tęsti mūsų draugystę po gegužės 15 d., šalin rankas nuo Turkijos valstybės. Mes vis dar pasisakome už bendradarbiavimą ir draugystę“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“ rusų ir turkų kalbomis.

Turkijos pagrindinė opozicinė Respublikonų liaudies partija (CHP) teigė turinti „konkrečių įrodymų“ apie savo lyderio K.Kilicdaroglu teiginius, kad Rusija vykdo internetinę kampaniją, kuria siekiama kištis į sekmadienį vyksiančius rinkimus.

„Taip, mes turime konkrečių įrodymų“, – agentūrai dpa sakė aukštas CHP pareigūnas. Šaltinis pridūrė, kad partija neketina kreiptis į Rusijos ambasadorių dėl šio klausimo.

R. T. Erdoganas parodė tariamą vaizdo įrašą apie K. Kilicdaroglu sekmadienį Stambule vykusiame mitinge. Jame buvo matyti, kaip uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) narys dainuoja CHP rinkimų kampanijos dainą ir agituoja balsuoti už K. Kilicdaroglu.

Ketvirtadienį, prieš K.Kilicdaroglu metant kaltinimus, vienas iš keturių R.T.Erdogano varžovų Muharremas Ince pareiškė, kad pasitraukia iš rinkimų, nurodydamas, kad neseniai buvo išplatintos jį kompromituojančios nuotraukos. Nuotraukų nebuvo įmanoma nepriklausomai patikrinti.

Penktadienį Kremlius paneigė, kad kišasi į Turkijos prezidento rinkimų kampaniją. 

„Mes griežtai atmetame tokius pareiškimus“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ir pridūrė: „Oficialiai pareiškiame: apie jokį kišimąsi negali būti nė kalbos“.

Sekmadienį, gegužės 14 d., Turkijos miestuose vienu metu vyks prezidento ir parlamento rinkimai, kuriuose 20 metų valdžioje esantis Recepas Tayyipas Erdoganas (nuo 2003 iki 2014 m. – ministras pirmininkas, nuo 2014 m. iki šiol – prezidentas) kovoja dėl jos išsaugojimo.

Praėjusios savaitės apklausos rodė, kad Turkijos prezidento rinkimai gali būti surengti per vieną turą, o yra tikimybė, kad R.T.Erdoganas pralaimės savo pagrindiniam varžovui Kemalui Kilicdaroglu. „KONDA Research“ apklausos duomenimis, dabartinį prezidentą palaikė 43,7 proc. respondentų, tuo metu K.Kilicdaroglu – 49,3 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.