Po penkių smurto dienų tarp Izraelio ir palestiniečių įsigaliojo paliaubos

Po penkių smurto dienų tarp Izraelio ir palestiniečių šeštadienio vakarą įsigaliojo paliaubos. Dėl ugnies nutraukimo tarpininkavo Egiptas, paliaubos įsigaliojo 21.00 val.

Po penkių smurto dienų tarp Izraelio ir palestiniečių šeštadienio vakarą įsigaliojo paliaubos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Po penkių smurto dienų tarp Izraelio ir palestiniečių šeštadienio vakarą įsigaliojo paliaubos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2023, 11:40 AM

Likus pusvalandžiui iki paliaubų, iš Gazos Ruožo į Izraelį dar buvo paleista dešimtys raketų, pasakojo AFP žurnalistai ir liudininkai. Daugumą raketų Izraelio pajėgos numušė. Izraelis savo ruožtu dar rengė antskrydžius. Abi pusės visą šeštadienį atakavo viena kitą.

Kelios raketos buvo dar paleistos ir po 21.00 val. Izraelis taip pat dar surengė atakų, tačiau pamažu ramybė sugrįžo ir gyventojai Gazos Ruože pirmą kartą po kelių dienų vėl išdrįso pasirodyti gatvėse. Pasak Izraelio kariuomenės, po 22.00 val. iš Gazos Ruožo dar buvo iššautos dvi raketos, tačiau niekas nenukentėjo.

Izraelio vyriausybės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Tsachis Hanegbis padėkojo Egipto prezidentui Abdelui Fattahui al Sisiui už „energingas pastangas“ siekiant ugnies nutraukimo, pranešė premjero Benyamino Netanyahu biuras.

Pastaroji smurto banga tarp Izraelio ir palestiniečių buvo kruviniausia nuo 2022 m. rugpjūčio. Vien tik nuo antradienio žuvo 35 žmonės – 34 palestiniečiai ir izraelietė.

Smurtas tarp konflikto šalių įsiplieskė antradienį, kai per Izraelio oro smūgius buvo nukauti trys aukšti radikalios palestiniečių organizacijos „Islamo džihadas“ nariai.

JAV pasveikino paliaubas. „JAV atstovai glaudžiai bendradarbiavo su partneriais regione, sakė Baltųjų rūmų atstovė Karine Jean Pierre, turėdama omenyje Egipto tarpininkavimo pastangas. Tikslas esą buvo pasiekti, kad būtų nutrauktas smurtas ir išvengta daugiau aukų.

Izraelio kariuomenės duomenimis, nuo antradienio smogta 371 „teroristiniam taikiniui. Iš Gazos Ruožo į Izraelį paleista per 1 230 raketų, 370 jų numušė oro gynyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.