Tailando parlamento rinkimuose pirmauja opozicinės partijos

Remiantis daliniais rezultatais, sekmadienį vykusiuose Tailando parlamento rinkimuose kol kas pirmauja dvi pagrindinės opozicinės partijos, o po jų trečioje vietoje rikiuojasi kariuomenės remiamo ministro pirmininko Prayuto Chan-O-Cha partija.

Tailando parlamento rinkimuose pirmauja opozicinės partijos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Tailando parlamento rinkimuose pirmauja opozicinės partijos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2023, 7:02 PM

Kaip pranešama, iki šiol balsus suskaičiavo kiek daugiau nei ketvirtadalis rinkimų apylinkių. Iš jų beveik 2 mln. atiteko partijai „Move Forward Party“ (MFP), o 1,8 mln. surinko partija „Pheu-Thai“ (PTP). Tuo metu P. Chan-O-Cha partija „United Thai Nation“ (UTN) gavo apie 700 tūkst. balsų.

Šie duomenys iš esmės atitinka priešrinkiminių apklausų rezultatus, numatančius opozicijos pasisekimą ir P. Chan-O-Cha pralaimėjimą.

PTP yra naujausia politinio judėjimo, kurį pradėjo milijardierius buvęs premjeras Thaksinas Shinawatra ir kuris jau du dešimtmečius dominuoja Tailando rinkimuose, apraiška. Tačiau MFP savo ruožtu fiksuoja spartų augimą, pakurstytą 2020 m. Bankoke pratrūkusių jaunimo vedamų protestų, kuriuose buvo reikalaujama demokratinių permainų ir neliečiamos Tailando monarchijos reformos.

Nepaisant visko, manoma, kad PTP ir MFP vis dar laukia kova dėl savo savo valdžios įtvirtinimo, nes ministrą pirmininką rinks ne tik 500 parlamentarų, o ir 250 Senato narių, kuriuos atidžiai atrinko paskutinė karinė chunta.

Tailande nuo 1932 m. būta keliolikos perversmų. Esama nuogąstavimų, kad neaiškūs ar ginčytini naujausių rinkimų rezultatai gali lemti dar vieną karinę intervenciją ar gatvių protestus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?