Šaltiniai: Kinija prašo Vakarų šalių ambasadų Pekine pašalinti politinius ženklus

Kinijos sostinės valdžia šią savaitę kelių Vakarų šalių ambasadų paprašė pašalinti politinius ženklus nuo išorinių sienų, agentūrai AFP sakė diplomatiniai šaltiniai Pekine.

​Kinijos sostinės valdžia šią savaitę kelių Vakarų šalių ambasadų paprašė pašalinti politinius ženklus nuo išorinių sienų, agentūrai AFP sakė diplomatiniai šaltiniai Pekine.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Kinijos sostinės valdžia šią savaitę kelių Vakarų šalių ambasadų paprašė pašalinti politinius ženklus nuo išorinių sienų, agentūrai AFP sakė diplomatiniai šaltiniai Pekine.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2023, 2:00 PM, atnaujinta May 17, 2023, 2:07 PM

Kelios Vakarų ambasados Pekine iškabino Ukrainos vėliavas, taip išreikšdamos solidarumą su šios šalies kova prieš Rusijos invaziją, o prie kai kurių jų dar pridėti paramos pranešimai anglų ir kinų kalbomis.

Tačiau šaltiniai keliose Europos atstovybėse AFP sakė, kad šią savaitę gavo Kinijos valdžios institucijų pranešimą, kuriame prašoma nuimti tokius politinius ženklus. Visi jie teigė, kad prašymą atmes ir savo politikos nekeis.

Vienos Europos valstybės ambasados pareigūnas patvirtino, kad toks prašymas buvo gautas, ir teigė, kad jis beveik neabejotinai susijęs su tuo, kad kelios atstovybės matomoje vietoje iškėlė Ukrainos vėliavą.

Tačiau kitos Europos šalies ambasados atstovas sakė, kad neaišku, ar prašymas susijęs su Ukraina, ar su Tarptautine kovos su homofobija, bifobija ir transfobija diena.

Kai kurios užsienio šalių ambasados Pekine iškėlė įvairovės vėliavas, taip pažymėdamos trečiadienį vyksiančią kampaniją, kuria siekiama atkreipti dėmesį į LGBT teisių pažeidimus visame pasaulyje.

Pareigūnas sakė, kad jos „griežtai laikosi Vienos konvencijų. Todėl neturime pagrindo reaguoti į šią notą ar keisti savo iškabų politiką“.

Trečiadienį paklaustas apie pranešimus, kurie iš pradžių pasirodė Japonijos naujienų agentūroje „Kyodo“, Pekinas teigė, kad užsienio ambasados „privalo laikytis Kinijos įstatymų ir taisyklių“.

Kinija ragina visų šalių ambasadas Kinijoje... vykdyti savo pareigas pagal Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių arba atitinkamus tarptautinius susitarimus“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wangas Wenbinas.

Konvencijoje pabrėžiama, kad pasiuntiniai privalo „nesikišti į priimančiųjų šalių vidaus reikalus“, tačiau joje nėra aiškaus draudimo ant ambasadų išorinių sienų kabinti politines iškabas.

Kinija stengiasi vaizduoti save kaip neutralią veikėją Rusijos karo Ukrainoje atžvilgiu, ragindama „politiškai sureguliuoti krizę“. Tačiau naujausi Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje komentarai, kuriuose kvestionuojamas buvusių sovietinių valstybių suverenitetas, kelia papildomų abejonių dėl jos neutralumo. Į Pekino pozicijos dokumentą dėl karo užbaigimo skeptiškai reagavo ir JAV bei NATO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?