Tailando rinkimų nugalėtojas P. Limjaroenratas paskelbė sieksiąs aštuonių partijų koalicijos

Prodemokratiškai opozicinei partijai „Judėkime pirmyn“ („Move Forward Party) laimėjus Tailando parlamento rinkimus, jos lyderis Pita Limjaroenratas paskelbė sieksiąs su dar septyniomis partijomis sudaryti koalicinę vyriausybę. Vis dėlto nėra aišku, ar 42-ejų Harvardo absolventas taps naujuoju šalies premjeru.

Partijos „Judėk pirmyn“ lyderis Pita Limjaroenratas (centre) per spaudos konferenciją su kitais partijos lyderiais Bankoke, Tailande, ketvirtadienį, 2023 m. gegužės 18 d.<br>AP/Scanpix nuotr.
Partijos „Judėk pirmyn“ lyderis Pita Limjaroenratas (centre) per spaudos konferenciją su kitais partijos lyderiais Bankoke, Tailande, ketvirtadienį, 2023 m. gegužės 18 d.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2023, 11:50 AM

Kartu minėtos partijos turės 313 vietų parlamente iš 500, ketvirtadienį pranešė stotis „Thai PBS World“. Tačiau vyriausybės vadovą Tailande renka 500 naujai išrinktų deputatų bei 250 nerinktų, kariuomenės paskirtų senatorių.

Po 2014 m. pučo iki dabar valdžioje buvę generolai prastūmė sau naudingą atitinkamą konstitucijos pataisą. Kad taptų premjeru, kandidatas turi surinkti 376 balsus. Abejotina, ar senatoriai parems opoziciją ir jei taip, tai kiek jų. Balsavimas turėtų vykti liepos pabaigoje ar rugpjūčio pradžioje.

Pagrindinis kliuvinys yra partijos „Judėkime pirmyn“ planai pakeisti ginčytiną įstatymą dėl karaliaus įžeidimo. Populiari atostogų šalis už karaliaus įžeidimą baudžia taip griežtai, kaip jokia kita pasaulio valstybė. Įstatymas numato ilgas kalėjimo bausmes, vis sulaikomi žmonės. Gyventojai jau seniai tam priešinasi, tačiau daugelis konservatyvių politikų nori, kad įstatymas išliktų.

Pirmadienį aštuonios koalicinės partijos pasirašys susitarimo memorandumą, žurnalistams pareiškė P. Limjaroenratas. Tai reikšminga data: lygiai prieš devynerius metus, 2014 m. gegužės 22 d. kariškiai po pučo atėjo į valdžią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.