Klaida JAV, lėmusi didelę naudą Ukrainai: pripažino, kad apsiskaičiavo

Pentagonas maždaug 3 mlrd. dolerių pervertino Ukrainai siunčiamos amunicijos, raketų ir kitos įrangos vertę – dėl šios klaidos Kijevui gali būti siunčiama daugiau ginklų, skirtų gynybai nuo Rusijos pajėgų, rašo „The Guardian“.

Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2023, 11:28 PM

Klaida atsirado dėl to, kad iš JAV atsargų paimtai ir į Ukrainą išsiųstai ginkluotei buvo priskirta didesnė nei nustatyta jos vertė, ketvirtadienį sakė du aukšto rango gynybos pareigūnai.

„Aptikome nenuoseklumų vertinant Ukrainai perduotą įrangą“, – „Reuters“ sakė vienas aukšto rango gynybos pareigūnų. Apie apskaitos patikslinimą Kongresui bus pranešta ketvirtadienį, sakė šaltiniai.

Gynybos pareigūnas teigė, kad tikėtina, jog pervertintos ginkluotės suma gali viršyti 3 mlrd. dolerių, jeigu Pentagonas nuodugniai išnagrinės situaciją.

Nuo 2021 m. rugpjūčio JAV iš savo atsargų išsiuntė Ukrainai ginklų už maždaug 21,1 mlrd. JAV dolerių. Pakeitus ginkluotės vertinimą, Bideno administracijai gali tekti atitolinti prašymą Kongresui leisti skirti daugiau lėšų Ukrainai, nes intensyvėja kova dėl valstybės skolos lubų.

Keičiantis ginkluotės vertės įvertinimui, J. Bideno administracijai gali tekti atitolinti prašymą Kongresui leisti skirti daugiau lėšų Ukrainai, nes intensyvėja kova dėl valstybės skolos lubų.

„Gynybos departamento pasikeitimai vertinant Ukrainai siunčiamos ginkluotės išlaidas yra didelė klaida, – sakė senatorius Rogeris Wickeris iš Misisipės, vyriausiasis respublikonas Senato ginkluotųjų pajėgų komitete. – Dėl to bus netinkamai įvertinti būsimi mūsų sąjungininkų Europoje poreikiai. Mūsų prioritetas turėtų būti Ukrainos pergalė prieš V. Putiną. Vienašališkas karinės pagalbos skaičiavimų keitimas yra bandymas apgauti ir kenkia šiam tikslui“.

„Tarnybos – kariuomenė, laivynas, oro pajėgos, jūrų pėstininkai – naudojo dabartinę prekės pateikimo į atsargą kainą“, – sakė vienas iš aukštų gynybos pareigūnų.

Pasak „Reuters“, kovo 31 d. atmintinėje kiekvienos tarnybos šakos vyriausiesiems buhalteriams buvo paaiškinta, kokį metodą reikėtų taikyti, remiantis galiojančiu reglamentavimu.

Aukšti gynybos pareigūnai teigė, kad prireiks laiko, kol bus išspręstas milijardų dolerių vertės įrangos, išsiųstos į Ukrainą, apskaitos klausimas.

Pavyzdžiui, 155 mm šoviniai haubicoms, kurių į Ukrainą buvo išsiųsta daugiau kaip 1,5 mln., šiandien kainuoja apie 800 dolerių. Tačiau faktinė kiekvieno iš šių šovinių, kurie JAV kariuomenei kasmet tiekiami jau kelis dešimtmečius, kaina gali būti vidutiniškai daug mažesnė, sakė vienas iš aukštų gynybos pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.