EK pirmininkė: G7 valstybės pietuose esančioms šalims yra geriau nei blogi sandoriai su Kinija

Šeštadienį Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pareiškė, kad, kalbant apie partnerystes ir finansavimą, pietuose esančioms pasaulio valstybėms Vakarai yra geresnė alternatyva nei Kinija ar Rusija.

U. von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
U. von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2023, 9:44 AM, atnaujinta May 20, 2023, 9:49 AM

Anot jos, Kinijos „Juostos ir kelio“ plėtros iniciatyva atrodė kaip geras ir pigus pasiūlymas, tačiau daugelio pietų valstybių bendradarbiavimo su Kinija patirtys buvo neigiamos. „Juosta ir kelias“ yra Pekino infrastruktūros projektas, kuriuo siekiama sujungti Kiniją su Eurazija ir Afrika naujais jūrų ir sausumos maršrutais.

Šios programos kritikai teigia, kad daugelis joje dalyvaujančių šalių įsiskolino Kinijai.

JAV ir Europos Sąjunga taip pat išreiškė nuogastavimus, kad Kinija naudojasi šiuo projektu tam, kad sustiprintų savo diplomatinę ir strateginę įtaką įvairiuose pasaulio regionuose.

„Šalys paėmė paskolas iš Kinijos ir galiausiai atsidūrė skolų krizėje. O Rusija tegali joms pasiūlyti ginklų ir samdinių“, – U. von der Leyen sakė Didžiojo septyneto valstybių (G7) vadovų susitikimo metu Japonijoje.

Europos Komisijos vadovė teigė, kad tokia padėtis yra galimybė G7 valstybėms ir panašiai kaip jos mąstančioms partnerėms.

„Turėtume pasiūlyti abipusiai naudingas partnerystes besiformuojančios rinkos ekonomikos šalims, kurios nori dirbti kartu su mumis. Tačiau privalome veikti greitai ir būti konkretūs“, – sakė ji.

U. von der Leyen teigė, kad G7 valstybės dominuoja didelio kapitalo ir technologijų perdavimo, daugiausiai privačiame sektoriuje, srityje.

„Mūsų tikslas yra sumažinti jų investicijų rizikas,“ – EK vadovė sakė apie pietuose esančias pasaulio šalis, paminėdama paskolų garantijas ir mišraus finansavimo operacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.