Žiniasklaida: Vokietija tiria įtariamą V. Putino kritikų apnuodijimą Berlyne

Vokietijos policija pradėjo tyrimą dėl įtariamo Rusijos opozicijos veikėjų apnuodijimo Berlyne, praneša žiniasklaida.

​Vokietijos policija pradėjo tyrimą dėl įtariamo Rusijos opozicijos veikėjų apnuodijimo Berlyne, praneša žiniasklaida.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
​Vokietijos policija pradėjo tyrimą dėl įtariamo Rusijos opozicijos veikėjų apnuodijimo Berlyne, praneša žiniasklaida.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2023, 10:57 AM

Pasak Vokietijos laikraščio „Welt am Sonntag“, du aktyvistai, balandžio 29–30 d. dalyvavę vieno pagrindinių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų Michailo Chodorkovskio organizuotoje konferencijoje, vėliau pranešė apie apsinuodijimo simptomus.

Vokietijos policija „Welt“ ir AFP patvirtino, kad vyksta tyrimas, tačiau neužsiminė apie tariamą Rusijos dalyvavimą šiuose dviejuose incidentuose.

Laisvosios Rusijos fondo vadovė Natalija Arno prisistatė kaip viena iš įtariamo apsinuodijimo aukų.

„Yra įtarimų, kad neseniai vykusios kelionės į Europą metu buvau apnuodyta, galbūt kokia nors nervus paralyžiuojančia medžiaga, kurią tiria viena (ar net daugiau nei viena) Vakarų žvalgybos tarnyba“, – rašė ji socialiniame tinkle „Facebook“.

N.Arno pasakojo, kad ji ėmė jausti „keistus simptomus“ po to, kai savo viešbučio kambaryje užuodė neįprastą kvapą.

Rusijos portalo „Agentstvo“ duomenimis, kita neįvardyta žurnalistė, išvykusi iš Rusijos, konferencijos dienomis patyrė panašių simptomų ir buvo gydoma Berlyno „Charité“ ligoninėje.

N.Arno užsiminė, kad už įtariamo apnuodijimo stovi Rusijos režimas.

„Priešas turi ilgus čiuptuvus, yra galimybė kelti mums pavojų už Rusijos ribų, todėl turime visada būti budrūs, bet nebijoti“, – rašė ji.

Maskvos agentai jau anksčiau buvo įtariami nuodiję režimo kritikus tiek savo šalyje, tiek užsienyje. Jungtinės Karalystės valdžios institucijų duomenimis, 2018 m. Rusijos karinė žvalgyba nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ apnuodijo buvusį šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją Solsberyje, Jungtinėje Karalystėje.

Rusijos slaptosios tarnybos pareigūnai taip pat įtariami prisidėję prie opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno apnuodijimo Rusijoje 2020 m. rugpjūtį, po kurio jis buvo ilgai gydomas ir reabilituojamas Berlyno ligoninėje „Charité“.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.