Ukraina intensyvina diplomatinę veiklą Afrikoje

Ukraina ketvirtadienį pareiškė, kad atidarys daugiau ambasadų Afrikoje ir surengs aukščiausiojo lygio susitikimą su šio žemyno, kuriame Rusija taip pat vykdo aktyvią diplomatinę veiklą, šalių vadovais.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2023, 3:22 PM, atnaujinta May 26, 2023, 5:22 PM

„Neseniai priėmėme pirmąją Afrikos strategiją ir suintensyvinome politinį dialogą su daugeliu žemyno šalių“, – sakė užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškime, skirtame Afrikos Sąjungos pirmtakės įkūrimo 60-osioms metinėms paminėti.

„Šiais metais ketiname įsteigti naujas ambasadas įvairiose žemyno dalyse ir planuojame surengti pirmąjį Ukrainos ir Afrikos aukščiausiojo lygio susitikimą. Kviečiu Jūsų šalių vadovus dalyvauti šiame svarbiame renginyje“, – sakė jis. – Mes norime sukurti naujos kokybės partnerystę, pagrįstą trimis abipusiais principais: abipuse pagarba, abipusiais interesais ir abipuse nauda“.

Šiuo metu D. Kuleba yra išvykęs į kelionę po Afriką, kur trečiadienį iš Adis Abebos jis kreipėsi į Ukrainos „Afrikos draugus“ su prašymu nutraukti savo paskelbtą neutralumą kare.

Ketvirtadienį jis turėjo lankytis Ruandoje. Kitos kelionės detalės neatskleidžiamos.

Rusijos ryšiai su Afrikos šalimis, įskaitant dabartinius jų vadovus, siekia Šaltojo karo laikus, kai Sovietų Sąjunga skelbėsi esanti kovotoja su kolonializmu.

Liepos 26–29 dienomis Sankt Peterburge vyks Rusijos ir Afrikos aukščiausiojo lygio susitikimas, antrasis iš serijos susitikimų.

Vasario mėnesį 22 iš 54 Afrikos Sąjungos valstybių narių susilaikė arba nebalsavo dėl JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijos, skirtos karo metinėms paminėti, kurioje Rusija raginama pasitraukti iš Ukrainos. Dvi iš jų – Eritrėja ir Malis – balsavo prieš rezoliuciją.

D. Kuleba savo pareiškime pabrėžė pastangas atblokuoti Ukrainos grūdų eksportą, kurį stabdo Rusijos vykdoma jos uostų karinė jūrų blokada.

Afrikos šalys smarkiai nukentėjo dėl karo sukelto infliacijos šuolio, ypač dėl grūdų, kurių daug importuoja, brangimo.

„Iš viso jau išsiųsti 123 laivai su daugiau kaip trimis milijonais tonų žemės ūkio produktų į Afrikos šalis: Etiopiją, Libiją, Maroką, Egiptą, Keniją, Sudaną, Tunisą, Somalį ir Alžyrą“, – sakė jis.

„Jau išsiuntėme šešis laivus su 170 tūkst. tonų kviečių kroviniu į Somalį, Keniją, Etiopiją ir Jemeną, – pridūrė jis. – Ruošiama daugiau laivų. Nė viena šeima Afrikoje neturi kentėti dėl Rusijos karo prieš Ukrainą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.