Ugandos prezidentas pasirašė prieš gėjus nukreiptą įstatymą

Ugandos prezidentas Yoweri Museveni pirmadienį pasirašė prieštaringai vertinamą įstatymą, nukreiptą prieš gėjus, pranešė jo biuras ir šalies parlamentas. Įstatymu įvedamos drakoniškos kovos su homoseksualumu priemonės, kurios apibūdinamos kaip vienos griežčiausių pasaulyje.

Ugandos prezidentas Yoweri Museveni pirmadienį pasirašė prieštaringai vertinamą įstatymą, nukreiptą prieš gėjus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ugandos prezidentas Yoweri Museveni pirmadienį pasirašė prieštaringai vertinamą įstatymą, nukreiptą prieš gėjus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2023, 2:10 PM

Y. Musevenis „pritarė 2023 metų kovos su homoseksualumu įstatymo projektui. Dabar jis tampa 2023 metų kovos su homoseksualumu įstatymu“, – sakoma pareiškime, paskelbtame oficialioje prezidentūros tviterio paskyroje.

Ugandos parlamentas tviteryje pranešė, kad Y. Musevenis pritarė naujam teisės akto projektui, kurį anksčiau šį mėnesį priėmė įstatymų leidėjai.

Prezidentas paragino parlamento narius pataisyti įstatymo projektą, vis dėlto dauguma griežtų nuostatų, sukėlusių pasipiktinimą Vakaruose, buvo paliktos.

Pataisytame įstatymo variante paaiškinta, kad prisipažinimas apie homoseksualumą nebus laikomas nusikaltimu, tačiau „dalyvavimas homoseksualumo veiksmuose“ bus nusikaltimas, už kurį grės laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Nors Y. Museveni patarė įstatymų leidėjams išbraukti nuostatą, pagal kurią „homoseksualumas sunkinančiomis aplinkybėmis“ laikomas nusikaltimu, už kurį taikoma mirties bausmė, parlamentarai šį patarimą atmetė, o tai reiškia, kad už pakartotinius veiksmus gali būti skirta mirties bausmė.

Uganda jau daug metų netaiko mirties bausmės.

Įstatymo projektą pasmerkė JAV, Europos Sąjunga ir tarptautinės žmogaus teisių organizacijos, tačiau pačioje Ugandoje sulaukė didelio visuomenės palaikymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.