Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje įstrigo migrantų grupė

Prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos įstrigo migrantų grupė, kurios gretose yra moterų ir vaikų. Tai pirmadienį pranešė Lenkijos pasieniečiai.

Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje įstrigo migrantų grupė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje įstrigo migrantų grupė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje įstrigo migrantų grupė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje įstrigo migrantų grupė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 30, 2023, 11:05 AM

Kaip teigiama, grupė keturias dienas verčiama stovyklauti miške netoli Bialoviežos, šalia tvoros, kurią lenkai pasistatė, kad užkirstų kelią neteisėtiems sienos kirtimo atvejams.

Naujienų agentūrai AFP atsiųstame pranešime Lenkijos sienos apsaugos tarnyba tvirtino, kad ši grupė, kurią sudaro „apie 20–30 žmonių“, yra už Lenkijos „jurisdikcijos ribų“. „Tad neįmanomi jokie administraciniai veiksmai, įskaitant galimą tarptautinės apsaugos prašymų priėmimą, jei šie žmonės turi ketinimų gauti apsaugą Lenkijoje“, – priduriama pranešime.

Aktyvistai teigia, kad grupėje yra žmonių iš Sirijos, Irako ir Kongo, taip pat 11 vaikų. „Jie tikrai labai pavargę, patiria stresą... nes yra atsidūrę labai sudėtingoje ir neaiškioje situacijoje“, – AFP sakė aktyvistė Ola Chrzanowska.

Aktyvistai nurodė mėginę pralinksminti migrantus ir sugalvoję žaidimų vaikams. „Jie gali matyti ir jausti, kad su jais elgiamasi kaip su žmonėmis, kad jie kažkam rūpi. Kad ne visi yra abejingi jų likimui“, – nurodė O. Chrzanowska.

Teisių gynimo grupė „Grupa Granica“ pareiškė, kad nors šie migrantai neperėjo tvoros, jie įžengė į Lenkijos teritoriją. Grupė kartu perspėjo, kad migrantams neleidžiama grįžti į Baltarusiją, šios šalies pasieniečiams grasinant jiems šunimis, ir tvirtino, kad Baltarusijos pusėje pareigūnai sumušė ar sužeidė mažiausiai du žmones.

O. Chrzanowskos teigimu, pirmadienį aktyvistai kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą dėl „laikinųjų priemonių“, pagal kurias Lenkija turėtų priimti migrantų prieglobsčio prašymus.

Lenkijos sienos apsaugos tarnyba, kuri aprūpino migrantus vandeniu, maistu ir vaistais, teigė paprašiusi Baltarusijos pusės suteikti paramą šiems žmonėms, tačiau į tai sureaguota nebuvo.

„Jie tik atsiuntė visą situaciją dokumentuojantį žmogų, be abejo, kad tai panaudotų savo propagandai“, – sakoma pranešime.

Šeštadienį į situaciją įsikišo Lenkijos ombudsmeno pavaduotojas. JIs pateikė „skubų prašymą suteikti informacijos“ apie migrantų statusą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.