Iš Rusijos FSB vadovo – netiesioginiai grasinimai Moldovai Taip Kremlius kalbėjo prieš įsiveržiant į Ukrainą

Ketvirtadienį Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) vadovas Aleksandras Bortnikovas pareiškė, kad Vakarai aktyviai spaudžia Moldovą dalyvauti Ukrainos kare.

Rusijos FSB vadovas Aleksandras Bortnikovas pareiškė, kad „Vakarai aktyviai spaudžia Moldovą dalyvauti Ukrainos kare“.<br>AFP/AP/Scanpix nuotr.
Rusijos FSB vadovas Aleksandras Bortnikovas pareiškė, kad „Vakarai aktyviai spaudžia Moldovą dalyvauti Ukrainos kare“.<br>AFP/AP/Scanpix nuotr.
Ketvirtadienį Moldovoje, Balbaocos mieste esančioje Mimi pilyje, vos už 20 km nuo Ukrainos teritorijos netoli Padniestrės, įvyko 27 ES valstybių narių ir 20 kitų Europos šalių aukščiausiojo lygio susitikimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ketvirtadienį Moldovoje, Balbaocos mieste esančioje Mimi pilyje, vos už 20 km nuo Ukrainos teritorijos netoli Padniestrės, įvyko 27 ES valstybių narių ir 20 kitų Europos šalių aukščiausiojo lygio susitikimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kišiniovas, Moldova.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kišiniovas, Moldova.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Demonstracijos Moldovoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Demonstracijos Moldovoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-06-01 19:06

Ukraina tapo karo prieš Rusiją ir ardomosios veiklos prieš Baltarusiją tramplinu, sakė A.Bortnikovas Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) valstybių narių saugumo vadovų susitikime, pakartodamas Kremliaus kuriamą naratyvą prieš Rusijai įsiveržiant į Ukrainą.

Maskva tuomet trimitavo, jog Ukraina neva yra susimokiusi su Vakarais ir kelią grėsmę Rusijos saugumui ir tą daro iki šiol. Tad tokia FSB retorika kelia nuogąstavimų, kad, remdamasi panašiais „argumentais“, Rusija gali pradėti karinius veiksmus ir Moldovoje.

„Vakarai aktyviai stumia Moldovą dalyvauti Ukrainos konflikte, kursto ją jėga išvalyti Padniestrę“, – Rusijos valstybinė agentūra TASS citavo A.Bortnikovo žodžius.

Kovo mėnesį nutekinti slapti JAV žvalgybos dokumentai atskleidė, kad FSB turėjo išsamų planą, kaip destabilizuoti Moldovą ir neleisti jai įstoti į NATO remiant prorusiškas grupuotes šalyje ir kontroliuojant gamtinių dujų tiekimą.

Šių metų pradžioje Moldovoje, mažoje šalyje prie Ukrainos pietvakarių sienos, ėmė augti įtampa, o Rusija buvo kaltinama ruošianti dirvą perversmui, kuris galėtų įtraukti šalį į Kremliaus karą.

Pagrindinis neramumų židinys yra padniestrėje – save pasiskelbusioje, nepripažintoje teritorijoje, besiribojančioje su pietvakarių Ukraina ir turinčioje daugiausia rusakalbių gyventojų, kuri 1990 m. atsiskyrė nuo Moldovos. Šiame regione Rusija turi karinių pajėgų ir daro politinę įtaką.

Moldovos prezidentė Maia Sandu vasarį apkaltino Rusiją, kad ši, siekdama pakurstyti neramumus politinio nestabilumo laikotarpiu, naudojasi „diversantais“, prisidengusiais civiliais gyventojais, ir pakartojo panašius Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio perspėjimus.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nepagrįstai apkaltino Kijevą planuojant savo puolimą prorusiškoje Moldovos teritorijoje, kurioje Maskva turi karinį atramos punktą, taip padidindamas nuogąstavimus, kad jis kuria pretekstą Krymo stiliaus aneksijai.

Nuo karo pradžios Moldova suteikė didžiulę paramą Ukrainai – ji priėmė daugiau ukrainiečių pabėgėlių vienam gyventojui nei bet kuri kita šalis – ir pernai jai buvo suteiktas Europos Sąjungos kandidatės statusas.

Ketvirtadienį Moldovoje, Balbaocos mieste esančioje Mimi pilyje, vos už 20 km nuo Ukrainos teritorijos netoli Padniestrės, įvyko 27 ES valstybių narių ir 20 kitų Europos šalių aukščiausiojo lygio susitikimas.

Čia susitiko apie 50 Europos vadovų aptarti žemyno saugumo, bendradarbiavimo ir energetikos klausimų.

Susitikimas, į kurį nebuvo pakviestos Rusija ir Baltarusija, rengiamas atsižvelgiant į praėjusiais metais Prancūzijos iškeltą iniciatyvą Prahoje suburti ES ir jai nepriklausančių šalių vadovus aptarti dabartinius politinius iššūkius.

Tikimasi, kad lyderiai svarbiausias temas aptars didesnėse grupėse, tačiau taip pat turės galimybę privačiai ar mažesnėse grupėse pasikalbėti kitais klausimais be valstybinių vizitų ir jų protokolų apribojimų bei pompastikos.

Aukščiausiojo lygio susitikimo vieta yra labai simboliška, nes Bulboacos kaimas yra visai netoli sienos su karo draskoma Ukraina ir Moldovos separatistiniu Padniestrės regionu, kuriame nuo dešimto dešimtmečio dislokuoti Rusijos kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.