Lenkijos premjeras reaguoja į kritiką dėl „Rusijos įtaką“ tirsiančios komisijos kūrimo: aiškina, kam ji reikalinga

Lenkijoje kuriama komisija, tirsianti Rusijos įtaką vyriausybėms, sieks išsiaiškinti, apie ką opozicijos lyderis Donaldas Tuskas ir tuometinis Rusijos premjeras Vladimiras Putinas kalbėjosi per 2009 metais įvykusį neoficialų susitikimą, sakė Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

Mateuszas Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Mateuszas Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 12:31 PM, atnaujinta Jun 1, 2023, 2:02 PM

D. Tusko ir V. Putino susitikimas įvyko 2009 metų rugsėjo 1 dieną šiaurės Lenkijos pajūrio kurorto Sopoto prieplaukoje, pažymint Antrojo pasaulinio karo pradžios 70-ąsias metines. Pasak D. Tusko, kuris tuo metu irgi buvo Lenkijos ministras pirmininkas, pokalbis buvo mandagaus pobūdžio.

„Norime išsiaiškinti, apie ką Vladimiras Putinas kalbėjosi su Donaldu Tusku Sopoto prieplaukoje“, – sakė M. Morawieckis ketvirtadienį paskelbtame interviu savaitraščiui „Wprost“, atsakydamas į klausimą, ar komisija nėra priemonė, skirta pašalinti D. Tuską iš politikos.

Kalbėdamas apie Lenkijos opozicijos, JAV valstybės departamento ir EK kritiką šios komisijos atžvilgiu, M. Morawieckis pažymėjo, kad panašios institucijos veikia ir kitose ES šalyse, įskaitant Prancūziją. Pasak jo, panašios komisijos turėtų būti įsteigtos visose Europos šalyse, nes „Rusijos propaganda mūsų žemyne yra visagalė“.

Komisija turės galią panaikinti administracinį sprendimą, kuris, jos nuomone, buvo priimtas dėl Rusijos įtakos, o tokius sprendimus priėmusiems asmenims galės uždrausti iki 10 metų eiti viešąsias pareigas, susijusias su valstybės lėšomis.

Taip pat ji turės teisę iki 10 metų atimti iš tų asmenų leidimus dirbti su slapta informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.