Lenkijos prezidentas švelnina poziciją dėl „Rusijos įtakos“ įstatymo

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda penktadienį pakeitė savo poziciją dėl naujojo įstatymo, kuriuo sukuriama institucija, turinti tirti „Rusijos įtaką“, po to, kai kritikai, įskaitant Europos Sąjungą ir JAV, išreiškė dėl to susirūpinimą.

A. Duda.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Duda.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2023, 2:09 PM

Praėjus vos kelioms dienoms po įstatymo pasirašymo, A. Duda pareiškė, kad siūlys pataisą, kuri neleistų komisijai taikyti griežtų nuobaudų tiriamiems asmenims ir teigė, kad „tai pašalins didžiąją dalį kontroversijų dėl įstatymo“.

Komisiją, turėsiančią galią uždrausti politikams dirbti valstybės tarnyboje, jei bus nustatyta, kad jie patyrė Rusijos įtaką, smarkiai kritikavo JAV, ES ir Lenkijos opozicija, kuri ją laiko priemone užkirsti kelią opozicijos lyderiui Donaldui Tuskui dalyvauti rudenį vyksiančiuose parlamento rinkimuose.

A. Duda sakė, kad jo pataisomis bus uždrausta parlamentarams dalyvauti komisijos veikloje ir sudarytos sąlygos teikti apeliacijas ne administraciniam, o bendrosios kompetencijos teismui. Jis taip pat sakė, kad iš pataisyto įstatymo bus pašalintos nuostatos, uždraudžiančios politikams eiti pareigas, o tai buvo daugiausiai ginčų sukėlusi pradinio įstatymo dalis.

Vietoj to A. Dudos pataisos numato, kad komisija gali nustatyti, jog asmuo veikė Rusijos įtakoje ir todėl nėra garantijų, kad jis tinkamai vykdo viešąsias pareigas. Pataisos turėtų būti pateiktos Seimui (žemiesiems parlamento rūmams) vėliau penktadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.