Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas prisaikdintas trečiai kadencijai

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šeštadienį pradėjo eiti pareigas, kai buvo prisaikdintas parlamente šalies sostinėje Ankaroje dar vienai kadencijai.

R.T.Erdoganas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.T.Erdoganas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2023, 3:52 PM, atnaujinta Jun 3, 2023, 4:21 PM

Savo priesaikoje, kuriai plojo valdančiojo bloko įstatymų leidėjai, jis žadėjo ginti pasaulietines respublikos vertybes ir gerbti žmogaus teises. R. T. Erdoganui skaitant priesaikos tekstą, opozicijos nariai nepaisė taisyklių ir neatsistojo, taip reikšdami savo protestą.

R. T. Erdoganas laimėjo gegužės 28 d. surengtą antrąjį prezidento rinkimų ratą ir iškovojo dar vieną penkerių metų kadenciją po 20 valdymo metų.

Opozicija kritikuoja 69 metų prezidentą dėl „autoritarinių“ polinkių ir nesąžiningos rinkimų kampanijos.

R. T. Erdoganui mandatą įteikė Devletas Bahçelis, kuris vadovauja Nacionalistų judėjimo partijai (MHP) ir eina parlamento pirmininko pareigas. Po ceremonijos prezidentas buvo pasveikintas 101 pabūklo salve.

Planuojama, kad R. T. Erdoganas dar apsilankys šiuolaikinės Turkijos respublikos įkūrėjo Mustafos Kemalio Atatürko mauzoliejuje, dalyvaus inauguracijos ceremonijoje prezidento rūmuose ir priims užsienio svečius per valstybinę vakarienę.

Vėliau prezidentas turėtų paskelbti savo ministrų kabineto sudėtį.

Pasak valstybinės naujienų agentūros „Anadolu“, R. T. Erdogano inauguracijos ceremonijoje Ankaroje turėtų dalyvauti daugiau kaip 30 valstybių vadovai ir ministrai pirmininkai, įskaitant PAR, Venesuelos, Pakistano ir Libijos lyderius. Savo atstovus atsiuntė ir Rusija bei Kinija.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas taip pat turėtų dalyvauti ceremonijoje ir surengti atskiras derybas su R. T. Erdoganu. Jo vizitas vyksta NATO didinant spaudimą Turkijai, kad ji nebesipriešintų Švedijos stojimui į Aljansą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.