Honkonge per Tiananmenio žudynių metines sulaikyti aktyvistai

Honkongo policija sekmadienį, per 34-ąsias Tiananmenio aikštės žudynių metines, sulaikė keletą aktyvistų pasisakančių už demokratiją.

​Honkongo policija sekmadienį, per 34-ąsias Tiananmenio aikštės žudynių metines, sulaikė keletą aktyvistų pasisakančių už demokratiją.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Honkongo policija sekmadienį, per 34-ąsias Tiananmenio aikštės žudynių metines, sulaikė keletą aktyvistų pasisakančių už demokratiją.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2023, 2:21 PM

AFP korespondentai pranešė, kad buvo sulaikyti mažiausiai 8 žmones, tarp jų Alexandra Wong, žinoma aktyvistė už demokratiją, kuri dar vadinama „močiute Wong“.

Ji nešė gėles Honkongo prekybos rajone „Causeway Bay“, kur daugelį metų vykdavo Tiananmenio aikštės žudynių minėjimai. Kinų policininkai 67 metų moterį apsupo ir nusivedė į savo mikroautobusą. Lydima policijos ji aukštai iškėlusi laikė gėles ir nesipriešino.

Savaitgalį Kinija Honkonge pasitelkė gausias policijos pajėgas, o pareigūnai stabdė žmones, juos kamantinėjo ir tikrino jų daiktus.

Prieš 34 metus, 1989 m. birželio 4 d., komunistinė Kinijos valdžia pasiuntė karius su tankais į Pekino Tiananmenio aikštę, kad šie išvaikytų politinių pokyčių siekusius taikius protestuotojus.

Skaičiuojama, kad kareiviams ėmus šaudyti žuvo šimtai ar net daugiau nei 1 000 protestuotojų. Komunistų valdžia draudžia minėti žudynių metines žemyninėje Kinijoje.

Tuo metu Honkongas ilgą laiką buvo vienintelis kinų miestas, kuriame vykdavo dideli renginiai aukoms atminti. Nuo 1990 m. Viktorijos parke dešimtys tūkstančių žmonių rinkdavosi į šiuos minėjimus.

Anksčiau Honkongas priklausė Jungtine Karalystei, bet 1997 m. liepos 1 buvo perduotas Kinijai. Miestas 50-iai metų tapo specialiu administraciniu regionu, turėjusiu išlaikyti atskirą nuo Pekino ekonomikos ir valdymo sistemą, tačiau Pekinas plėtė savo įtaką.

2020 m. Pekinas priėmė įstatymą, kuriuo siekiama užgniaužti pasipriešinimą po to, kai finansų centre Honkonge vyko didelės demonstracijos už demokratiją. Nuo tada atminimo renginiai uždrausti, o jų organizatoriai suiminėjami ir teisiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.