Prorusiško mitingo metu – O. Scholzo emocijų protrūkis

Birželio 2 d. vykusiame prorusiškame mitinge trūko Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo kantrybė. Pranešama, kad šalies lyderis aršiai gynė pagalbos siuntimą Ukrainai po to, kai protestuotojai bandė sutrukdyti jo kalbai partijos susirinkime Falkenzėje netoli Berlyno.

 O. Scholzas.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
 O. Scholzas.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2023, 1:05 PM, atnaujinta Jun 5, 2023, 1:08 PM

Kalbos metu protestuotojai šaukė tokias frazes kaip „karo kurstytojai“ ir „kurkite taiką be ginklų“.

Po tokių komentarų O. Scholzas netruko atsakyti. Kancleris priminė protestuotojams, kad tikrasis karo kurstytojas yra Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, ir jei jie „turėtų bent kiek proto“, šauktų ant jo. Vokietis taip pat aiškiai pasakė, kad nemato alternatyvos remti Ukrainą ne tik iš principo, bet ir ginklais, atsižvelgiant į tai, kad Rusija vykdo visapusišką invaziją.

„Dėl imperialistinės svajonės jis rizikuoja savo šalies piliečių gyvybėmis. Jis nori užkariauti ir sunaikinti Ukrainą, ir savo taikiklyje taip pat turi kitus. Tai yra tai, ko mes, laisvės draugai, demokratai, europiečiai, neleisime“, – patikino O. Scholzas.

„Kol jūs skanduojate „Taika be ginklų!“, V. Putinas sutelkė milžinišką kiekį tankų, sparnuotųjų raketų ir nukreipė visa tai į Ukrainą!“, – pyko kancleris.

Šalies lyderis priminė apie naikinamą Ukrainos infrastruktūrą ir miestus, kiekvieną dieną žudomus ukrainiečius.

„Tai – žudymas. Pasakykime būtent tai labai garsiai, o ne tai, ką jūs šaukiate“, – teigė O. Scholzas. – Viskas tik dėl to, kad V. Putinas nori būti galingas žmogus! Tai neatsakinga! Tai karo palaikymas! Tai ginkluotas žiaurumas!“

Į tokią emocingą O. Scholzo reakciją savo „Facebook“ paskyroje sureagavo ir Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius Linas Kojala.

Olafas Scholzas nėra emocingas kalbėtojas. Bet ir jam pritrūko kantrybės prorusiškame mitinge. Kai Vokietijos kanclerį keli šimtai susirinkusiųjų švilpdami išvadino „karo kurstytoju“ ir „banditu“ dėl paramos Ukrainai, šis nenutilo ir pakeltu tonu kalbėjo apie Putino agresiją, vykdomus karo nusikaltimus ir nekaltas aukas“, – feisbuke pirmadienį rašė politologas.

„Scholzo Socialdemokratai – tradiciškai itin nuolankiai žvelgę į Rusiją ir grindę santykį ekonominiu pragmatizmu – per pastaruosius metus padarė milžinišką pažangą. Ypač – karinės pagalbos Ukrainai srityje. Visgi toks politikos pokytis įtikino ne visus, o mitingo savaitgalį atmosferą gerai apibūdino Brandenburgo žemės premjeras, paraginęs protestuotojus savo nuomonę išreikšti Raudonojoje aikštėje.

Apklausos rodo, kad esamą karinės paramos Ukrainai lygį remia 45 proc. Vokietijos gyventojų, ir tik kiek daugiau nei penktadalis norėtų, jog ji mažėtų. Tačiau išlieka stiprus sentimentas siekti, jog kiek įmanoma greičiau prasidėtų derybos“, – nurodė ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.