„Energoatom“: parengtas veiksmų algoritmas, jei pritrūktų vandens Zaporožės AE aušinimui

Sprogimas Kachovkos hidroelektrinėje neturi tiesioginės įtakos Zaporižios atominės elektrinės darbui. Parengtas elektrinės ir personalo darbo priemonių algoritmas tam atvejui, jei Kachovkos rezervuaro vandens neužtektų aušinimo tvenkiniui papildyti.

Sprogimas Kachovkos hidroelektrinėje neturi tiesioginės įtakos Zaporižios atominės elektrinės darbui. Parengtas elektrinės ir personalo darbo priemonių algoritmas tam atvejui, jei Kachovkos rezervuaro vandens neužtektų aušinimo tvenkiniui papildyti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sprogimas Kachovkos hidroelektrinėje neturi tiesioginės įtakos Zaporižios atominės elektrinės darbui. Parengtas elektrinės ir personalo darbo priemonių algoritmas tam atvejui, jei Kachovkos rezervuaro vandens neužtektų aušinimo tvenkiniui papildyti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-06 16:07

Apie tai per televizijos tiltą „Jungtinės žinios“ pranešė bendrovės „Energoatom“ prezidentas Petro Kotinas.

„ZAE veikia, bet negaliu sakyti, kad viskas tvarkoje, kai ją jau ilgą laiką okupavę rusai. Jėgainės degradacija tęsiasi, pradedant įranga ir baigiant kariuomenės, ginklų ir technikos buvimu AE teritorijoje. Naktį rusai susprogdino Kachovkos hidroelektrinę – tai dar vienas padėties, susijusios su ZAE, pablogėjimas. Šiuo metu nevertiname jos kaip kritinės elektrinei, nes ją aušina nuosavas aušinimo tvenkinys, atskirtas nuo Kachovkos rezervuaro, ir jame saugomas pakankamas vandens lygis“, – sakė jis.

P. Kotinas patikslino, kad šiame kontekste kyla klausimas dėl ZAE turbinų kondensatorių ir saugos sistemų maitinimo, nes, sumažėjus vandens kiekiui aušinimo tvenkinyje, reikiami kiekiai anksčiau buvo užpildomi iš Kachovkos rezervuaro.

„Tačiau ši situacija yra planinė ir numatyta atominės elektrinės projekte. Yra parengtas ZAE ir personalo darbo priemonių algoritmas tam atvejui, jei Kachovkos rezervuaro vanduo nusektų. Todėl mes patvirtiname TATENA pareiškimus, kad tiesioginės ir neišvengiamos grėsmės atominei elektrinei nėra, tačiau degradacijos lygis toliau auga“, – pridūrė P. Kotinas.

Kaip pranešta anksčiau, Rusijos kariai susprogdino Kachovkos hidroelektrinę. Sprogus mašinų skyriui iš vidaus, jėgainė buvo visiškai sunaikinta. Dėl rezervuaro sprogimo kyla Chersono regiono energetikos objektų, įskaitant Chersono šiluminės elektrinės, užtvindymo pavojus. Beveik 12 tūkst. vartotojų mieste (Ostrovo rajone) jau neteko elektros energijos, gali kilti problemų dėl vandens tiekimo. Šiuo metu pradėta gyventojų evakuacija iš galimų potvynio zonų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.