D. Kuleba: Kachovkos HE susprogdinimas sukėlė didžiausią technologinę katastrofą Europoje pastaraisiais dešimtmečiais

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pavadino Kachovkos hidroelektrinės susprogdinimą siaubingu karo nusikaltimu, kuris sukėlė didžiausią technologinę katastrofą Europoje pastaraisiais dešimtmečiais.

​Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pavadino Kachovkos hidroelektrinės susprogdinimą siaubingu karo nusikaltimu, kuris sukėlė didžiausią technologinę katastrofą Europoje pastaraisiais dešimtmečiais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pavadino Kachovkos hidroelektrinės susprogdinimą siaubingu karo nusikaltimu, kuris sukėlė didžiausią technologinę katastrofą Europoje pastaraisiais dešimtmečiais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 6, 2023, 10:08 AM, atnaujinta Jun 6, 2023, 1:24 PM

Ukrainos diplomatijos vadovas tai parašė socialiniame tinkle „Twitter“, praneša „Ukrinform“.

Rusija sugriovė Kachovkos užtvanką, sukeldama bene didžiausią technologinę katastrofą Europoje pastaraisiais dešimtmečiais ir sukeldama pavojų tūkstančių civilių gyvybei. Tai siaubingas karo nusikaltimas. Vienintelis būdas sustabdyti Rusiją, didžiausią XXI amžiaus teroristę, – išvyti ją iš Ukrainos“, – pareiškė D. Kuleba.

Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas savo ruožtu pažymėjo, kad Rusija yra pasiryžusi bet kam, ir Kachovkos HE susprogdinimas – dar vienas to įrodymas ir tarptautinis nusikaltimas.

 

Pasak pareigūno, Rusija sugeba tik naikinti ir žudyti.

„Kachovkos HE susprogdinimas yra dar vienas to įrodymas ir tarptautinis nusikaltimas. Šiandien į kampą įspeisti okupantai žudo ir be pastogės palieka tūkstančius žmonių, kuriuos dar vakar norėjo „integruoti į Rusijos Federaciją“. Žmogėdriška „išdegintos žemės“ taktika, verta Hitlerio“, – pabrėžė jis.

Kaip pažymėjo generalinis prokuroras, „visi, kurie vis dar mano, kad su agresoriumi galima apie ką nors kalbėti, turi prisiminti nešvaraus vandens srautus, kurie nuplauna ramiai miegojusių žmonių namus“.

„Nusikalstamo Rusijos režimo galas gali būti tik vienas – pralaimėjimas ir tribunolas“, – pabrėžė A. Kostinas.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, birželio 6-osios naktį Rusijos kariškiai susprogdino Kachovkos HE.

Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas informavo, kad vietos gyventojai evakuojasi iš potencialių potvynių rajonų.

Rusams susprogdinus Kachovkos HE, į Dnieprą pateko 150 tonų alyvos

Okupantams rusams susprogdinus Kachovkos hidroelektrinę, į Dnieprą pateko daugiau kaip 150 tonų mašininės alyvos. Gresia tolesnio nuotėkio pavojus.

Tai po Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) posėdžio pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis Ukrainos prezidento biuro spaudos tarnyba.

„NSGT nariai buvo informuoti, kad į Dnieprą pateko mažiausiai 150 tonų tepalų, gresia pavojus, kad gali išsilieti dar daugiau kaip 300 tonų“, – rašoma pranešime.

Posėdyje taip pat buvo susitarta dėl tolesnių Ukrainos žingsnių tarptautinėje arenoje. Tarp jų – JT Saugumo Tarybos sušaukimas, kreipimasis į tarptautines aplinkosaugos organizacijas ir Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą, nes tokiuose rusų veiksmuose yra akivaizdžių Ženevos konvencijos pažeidimo požymių.

Po posėdžio NSGT sekretorius Oleksijus Danilovas pareiškė, kad jokie rusų veiksmai „nesustabdys Ukrainos išvadavimo, kuriam jau atėjo metas“.

Kaip jau buvo pranešta, antradienį, birželio 6-ąją, 2 val. 30 min., Rusijos kariškiai susprogdino Kachovkos HE. Jėgainė buvo susprogdinta nuotoliniu būdu. Sprogimo epicentru tapo mašinų salė.

Pasak Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjo Michailo Podoliako, Kachovkos HE susprogdino Rusijos kariuomenės 205-asis motorizuotųjų šaulių dalinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?