JK nurodė Kinijai uždaryti šalyje esančias neoficialias policijos nuovadas

Jungtinės Karalystės vyriausybė nurodė Kinijai uždaryti šalies teritorijoje veikiančias neoficialias policijos nuovadas, antradienį parlamentui pranešė valstybės ministras saugumo klausimais Tomas Tugendhatas.

Kinijos policija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijos policija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-06 17:17

Užsienio reikalų ministerija „pareiškė Kinijos ambasadai, kad bet kokios funkcijos, kurias vykdo tokios „policijos nuovados“ JK, yra nepriimtinos ir kad jos neturi veikti jokia forma“, sakoma rašytiniame pareiškime.

Ambasada „atsakė, kad visos tokios nuovados visam laikui uždarytos“, priduriama jame.

JK policija pradėjo tyrimą po to, kai žmogaus teisių gynimo organizacija „Safeguard Defenders“ pranešė apie jų egzistavimą šalyje, sakė T. Tugendhatas.

Organizacijos teigimu, jos oficialiai buvo įsteigtos administracinėms paslaugoms teikti, tačiau taip pat buvo naudojamos „stebėti ir persekioti diasporos bendruomenes, o kai kuriais atvejais – priversti žmones grįžti į Kiniją ne teisiniais būdais“, pridūrė jis.

T. Tugendhatas sakė, kad policija apsilankė kiekvienoje „Safeguard Defenders“ nurodytoje vietoje ir „iki šiol nerado jokių įrodymų, kad šiose vietose būtų vykdoma neteisėta veikla Kinijos valstybės vardu“.

„Mes manome, kad policijos ir visuomenės dėmesys slopino bet kokias administracines funkcijas, kurias šios vietos galėjo atlikti, – pridūrė jis. – Tačiau šios „policijos nuovados“ buvo įsteigtos be mūsų leidimo ir be jų atstovų dalyvavimo“.

Balandžio mėnesį laikraštis „The Times“ pranešė, kad kinų verslininkas Lin Ruiyou Londono Kroidono priemiestyje valdė maisto pristatymo įmonę, kuri veikė kaip nedeklaruota Kinijos policijos nuovada.

Pekino ambasada Londone paneigė šį pranešimą ir perspėjo žiniasklaidą neskleisti „melagingų kaltinimų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę