Rusija sugriovė Kachovkos hidroelektrinės užtvanką: V. Zelenskio teigimu, sprogdinimas įvyko iš vidaus

Naktį į antradienį okupantai rusai susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką, kuri yra prie Dniepro aukščiau Chersono. Šį faktą patvirtino Ukrainos Pietų operatyvinės karinės vadovybės atstovai, praneša UNIAN.

 Rusija susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką: paviešintas vaizdo įrašas, pranešama apie evakuaciją.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusija susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką: paviešintas vaizdo įrašas, pranešama apie evakuaciją.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusija susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką: paviešintas vaizdo įrašas, pranešama apie evakuaciją.<br> Stop kadras
 Rusija susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką: paviešintas vaizdo įrašas, pranešama apie evakuaciją.<br> Stop kadras
 Rusija susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką: paviešintas vaizdo įrašas, pranešama apie evakuaciją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusija susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką: paviešintas vaizdo įrašas, pranešama apie evakuaciją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 6, 2023, 7:37 AM, atnaujinta Jun 6, 2023, 6:13 PM

„Rusijos okupacinė kariuomenė susprogdino Kachovkos hidroelektrinę. Dabar tikslinamas sugriovimo mastas, vandens greitis ir apimtis, galimos potvynių vietos. Visos tarnybos dirba. Situacija stebima“, – nurodoma pranešime.

Iš Kachovkos vandens telkinio nekontroliuojamai plūsta vanduo, tai gali sukelti didelius potvynius žemiau pasroviui. Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas paskelbė dešiniojo Dniepro kranto gyventojų evakuaciją.

UNIAN priminė, jog rusai nuolat baugino ukrainiečius, kad susprogdins Kachovkos vandens telkinio užtvanką.

Chersono srities karinė vadovybė pranešė, kad, rusams susprogdinus Kachovkos hidroelektrinės užtvanką, vanduo pasieks kritinį lygį per penkias valandas. Apie tai skubiame kreipimesi į gyventojus pareiškė O.Prokudinas.

„Rusijos kariuomenė įvykdė dar vieną teroro aktą – susprogdino Kachovkos hidroelektrinę. Po penkių valandų vanduo pasieks kritinį lygį, pradėta pavojingų rajonų gyventojų evakuacija“, – sakė pareigūnas.

Jis paragino žmones skubiai susirinkti dokumentus bei būtiniausius daiktus ir laukti evakuacinių autobusų. O.Prokudinas patikino, kad visų atitinkamų operatyvinių tarnybų atstovai ir kariškiai dirba vietoje.

Chersono srities karinės administracijos vadovas taip pat kreipėsi į kairiojo Dniepro kranto gyventojus, prašydamas gelbėtis ir palikti pavojingus rajonus.

Be to, instutucijos paskelbė schemą, kurioje nurodytos vietos, kur reikia vykti pavojinguose rajonuose esantiems žmonėms.

Kijevas apkaltino Maskvą sunaikinus Kachovkos hidroelektrinės užtvanką, kad sulėtintų Ukrainos kontrpuolimą, padariniai „jau katastrofiški“.

„Teroristų tikslas akivaizdus – sudaryti kliūtis ginkluotųjų pajėgų puolimo veiksmams“, – sakė Ukrainos prezidento padėjėjas Mychailo Podoliakas.

V. Zelenskis sušaukė neeilinį Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdį 

Birželio 6 d. dėl rusų susprogdintos Kachovkos hidroelektrinės užtvankos Chersono srityje Ukrainos prezidentas sušaukė neeilinį Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdį.

Apie tai pranešė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

„Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dėl Kachovkos hidroelektrinės užtvankos sprogimo nusprendė surengti neeilinį Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdį“, – sakoma pranešime.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad okupantų susprogdinta Kachovkos hidroelektrinės užtvanka tik patvirtina, jog jie terorui naudoja kiekvieną Ukrainos žemės metrą.

„Rusijos teroristai, sunaikinę Kachovkos hidroelektrinės užtvanką, visam pasauliui tik patvirtina, kad jie turi būti išvaryti iš kiekvieno Ukrainos žemės kampelio. Jiems neturi likti nė vieno metro, nes jie kiekvieną metrą naudoja terorui. Tik Ukrainos pergalė sugrąžins saugumą. Ir ši pergalė bus. Ne teroristai negalės sustabdyti Ukrainos nei vandeniu, nei raketomis, nei kuo nors kitu“, – rašė prezidentas „Telegram“ platformoje.

Vėliau jis pareiškė, kad Rusijos pajėgos Kachovkos užtvanką susprogdino iš statinio vidaus. 

„Rusijos teroristai įvykdė Kachovkos hidroelektrinės konstrukcijų vidinį sprogdinimą“, – pridūrė jis.

Iškilusi grėsmė Zaporožės atominei elektrinei 

Prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas sakė, kad rusų įvykdytas Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimas yra dar vienas karo nusikaltimas ir ekocidas.

Kaip pažymėjo A.Jermakas „Telegram“ platformoje, dėl šios problemos prezidentas Volodymyras Zelenskis skubiai sušaukė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybą.

„Kachovkos hidroelektrinė. Dar vienas Rusijos teroristų karo nusikaltimas. Prezidentas renka Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybą. Tai yra ekologinis nusikaltimas. Rusai bus atsakingi už galimą geriamojo vandens netekimą žmonėms Chersono srities pietuose ir Kryme, galimas dalies gyvenviečių ir biosferos sunaikinimas“, – pabrėžė A.Jermakas.

Pasak jo, užpuolikų veiksmai Kachovkos hidroelektrinėje taip pat kelia grėsmę Zaporožės atominei elektrinei. Dabar intensyviai dirba vyriausybė – tiek centrinė, tiek regioninė.

„Žmonių saugumas šiandien yra prioritetas. Privalome numatyti bausmę priešui tarptautiniu lygmeniu“, – pridūrė A.Jermakas.

Nors Rusijos kariuomenės įvykdytas Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimas gali turėti neigiamų pasekmių Zaporožės AE, tačiau „Energoatom“ pranešė, kad situacija kontroliuojama. 

„2023 m. birželio 6 d. naktį Rusijos okupantai susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką. Dėl sprogimo sparčiai mažėja Kachovkos užtvankos vandens lygis, o tai kelia papildomą grėsmę laikinai okupuotai Zaporožės atominei elektrinės apsaugos sistemoms. Šiuo metu stoties aušinimo tvenkinys yra pilnas: nuo 8 val. ryto vandens lygis yra 16,6 metro, ir to pakanka stoties poreikiams“, – sakoma pranešime.

Bendrovė „Energoatom“ patikina, kad dabar situacija Zaporožės AE kontroliuojama, Ukrainos personalas stebi visus rodiklius.

„Jei situacija pasikeis, „Energoatom“ nedelsdama informuos apie padėtį“, – teigiama pranešime.

Ukrainos pareigūnas: užtvindyti keli kaimai prie Dnipro upės

Susprogdinus Rusijos okupuojamą Ukrainos Kachovkos hidroelektrinės užtvanką, kai kurie kaimai buvo „visiškai arba iš dalies užtvindyti“, prasidėjo evakuacijos iš šios zonos, antradienį pranešė Ukrainos pareigūnas.

„Kritinėje zonoje dešiniajame Chersono srities krante yra apie 16 tūkst. žmonių“, – socialinėje žiniasklaidoje sakė Chersono karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas ir pridūrė, kad potvynis kilo aštuoniose Dnipro upės zonose.

Kylantis vanduo pastebėtas keliose vietose prie užtvankos, susprogdintos Rusijos pajėgoms laukiant Ukrainos puolimo. Kachovkos užtvanka buvo rusų užgrobta plataus masto invazijos į Ukrainą pradžioje, hidroelektrinė aprūpina vandeniu Krymo pusiasalį, Maskvos aneksuotą 2014 metais.

Maskvos primestos Naujosios Kachovkos miesto administracijos vadovo Vladimiro Leontjevo teigimu, naktį „į Kachovkos užtvanką buvo suduoti keli smūgiai, jie sunaikino užtvankos sklendes ir sukėlė „nekontroliuojamą“ vandens srautą.

1956 m. ant Dnipro upės sovietmečiu iš betono ir žemių pastatyta užtvanka yra vienas didžiausių tokio pobūdžio infrastruktūros objektų Ukrainoje.

Ukrainos valstybės atkūrimo agentūros vadovo Mustafa Nayyem teigimu, Kachovkos hidroelektrinės susprogdinimas turės pražūtingų pasekmių, įskaitant dešimtmetį truksiantį vandens trūkumą Kryme, nepataisomą žalą šimtams tūkstančių žmonių ir pavojų nuskęsti tūkstančiams žmonių.

 

Dėl Kachovkos HE susprogdinimo jau evakuoti 742 žmonės

Rusams susprogdinus Kachovkos hidroelektrinę, iki antradienio 10 val. iš pavojingų rajonų buvo evakuoti 742 žmonės.

Tai feisbuke pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka, kuriuo remiasi „Ukrinform“.

„Galimo potvynio zonoje yra apie 80 gyvenviečių. Dauguma jų – laikinai okupuotos priešo. Vanduo kyla. Situaciją apsunkina tai, kad kai kurie keliai yra išplauti. Dėl to į kai kurias gyvenvietes neįmanoma patekti. Evakuacijos grupės ieško kitų maršrutų. 10 val. duomenimis, evakuoti jau 742 žmonės“, – parašė jis.

Anot pareigūno, atitinkami specialistai padeda piliečiams dešiniajame Dniepro krante esančioje išlaisvintoje Chersono srities dalyje.

„Dabar Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos ir policijos uždavinys – evakuoti kuo daugiau žmonių, išgelbėti juos nuo dar vieno teroristinio blogio imperijos išpuolio padarinių. Nerimaujame dėl savo žmonių, kurie liko laikinai okupuotoje regiono dalyje kairiajame krante, nes teroristams rusams gyvybė neturi jokios vertės. Rusija gali tik naikinti“, – pabrėžė ministras.

Kaip patikslino I. Klymenka, didelę grėsmę kelia ir padėtis priešo okupuotoje Zaporižios atominėje elektrinėje.

„Visur, kur įkelia koją Rusijos režimas, ateina suirutė ir nelaimės. Todėl Rusija turi pasitraukti iš Zaporižios AE. Tai ne tik Ukrainos saugumo klausimas“, – pažymėjo VRM vadovas.

Chersono srityje pradėta gyventojų evakuacija iš pavojingų vietų, kurios dėl Kachovkos HE susprogdinimo gali būti užlietos.

Rusams susprogdinus Kachovkos HE, į Dnieprą pateko 150 tonų alyvos

Okupantams rusams susprogdinus Kachovkos hidroelektrinę, į Dnieprą pateko daugiau kaip 150 tonų mašininės alyvos. Gresia tolesnio nuotėkio pavojus.

Tai po Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) posėdžio pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis Ukrainos prezidento biuro spaudos tarnyba.

„NSGT nariai buvo informuoti, kad į Dnieprą pateko mažiausiai 150 tonų tepalų, gresia pavojus, kad gali išsilieti dar daugiau kaip 300 tonų“, – rašoma pranešime.

Posėdyje taip pat buvo susitarta dėl tolesnių Ukrainos žingsnių tarptautinėje arenoje. Tarp jų – JT Saugumo Tarybos sušaukimas, kreipimasis į tarptautines aplinkosaugos organizacijas ir Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą, nes tokiuose rusų veiksmuose yra akivaizdžių Ženevos konvencijos pažeidimo požymių.

Po posėdžio NSGT sekretorius Oleksijus Danilovas pareiškė, kad jokie rusų veiksmai „nesustabdys Ukrainos išvadavimo, kuriam jau atėjo metas“.

Pasak Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjo Michailo Podoliako, Kachovkos HE susprogdino Rusijos kariuomenės 205-asis motorizuotųjų šaulių dalinys.

Operatorė: Kachovkos hidroelektrinė visiškai sunaikinta

Ukrainos hidroelektrinių operatorė „Ukrhydroenergo“ pareiškė, kad Kachovkos hidroelektrinė buvo visiškai sunaikinta.

Anksčiau antradienį buvo pranešta apie šios jėgainės, sujungtos su Rusijos okupuota Kachovkos užtvanka, susprogdinimą. Ukraina dėl šio išpuolio kaltina Rusiją.

„Elektrinė negali būti atkurta, ji visiškai sunaikinta“, – televizijos eteryje tvirtino „Ukrhydroenergo“ vadovas Igoris Syrota. Jis nurodė, kad plūstantis vanduo plauna hidraulinę struktūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.