NATO vadovas tikisi, kad Ukrainos kontrpuolimas privers Rusiją derėtis

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį prieš susitikimą su JAV prezidentu Joe Bidenu pareiškė, kad Ukrainos puolimas siekiant išlaisvinti Rusijos okupuotas teritorijas gali priversti Kremlių derėtis.

​NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį prieš susitikimą su JAV prezidentu Joe Bidenu pareiškė, kad Ukrainos puolimas siekiant išlaisvinti Rusijos okupuotas teritorijas gali priversti Kremlių derėtis.<br>AP/Scanpix nuotr.
​NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį prieš susitikimą su JAV prezidentu Joe Bidenu pareiškė, kad Ukrainos puolimas siekiant išlaisvinti Rusijos okupuotas teritorijas gali priversti Kremlių derėtis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2023, 5:36 PM

J. Stoltenbergas, vėliau antradienį Baltuosiuose rūmuose susitiksiantis su J. Bidenu, CNN sakė, kad tai dar tik pirmosios „sunkaus“ puolimo dienos.

Vakarų remiama Kyjivo kariuomenė mėgina pulti seniai parengtas Rusijos gynybines linijas, nusidriekusias karo draskomos Ukrainos rytuose ir pietuose. Prezidentas Vladimiras Putinas 2022 m. vasarį įsakė surengti invaziją ir sparčiai užgrobė didelius Ukrainos teritorijos plotus, bet susidūrė su įnirtingu ir vis stiprėjančiu pasipriešinimu. Kol kas neaišku, kiek per Ukrainos kontrpuolimą pavyks atgauti prarastų žemių, įskaitant visą Krymo pusiasalį.

„Jie turi teisę (...) išlaisvinti savo žemę“, – sakė J. Stoltenbergas. Pasak jo, „kuo daugiau žemių bus atgauta, tuo didesnė tikimybė, kad prezidentas V. Putinas supras, jog turi sėsti prie derybų stalo ir sutikti su teisinga ir ilgalaike taika Ukrainoje“.

Kalbėdamas apie tai, kas galėtų pakeisti jį patį, kai baigsis kadencija NATO vadovo poste, J. Stoltenbergas sakė: „Esu visiškai įsitikinęs, kad bus surastas puikus įpėdinis. O dabar esu susitelkęs į vadovavimą šiam Aljansui (...) nes esame karo Europoje viduryje“.

NATO vadovo ir J. Bideno susitikimas buvo numatytas pirmadienį, bet buvo atidėtas, nes JAV prezidentui teko gydyti dantį. Vyksta pasirengimas NATO viršūnių susitikimui liepos mėnesį Lietuvos sostinėje Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.