NATO negali apsispręsti: J. Stoltenbergas bus prašomas pratęsti aljanso vadovo kadenciją ketvirtą kartą

Pasak su diskusijomis susipažinusio šaltinio ir JAV pareigūno, tikėtina, kad Jenso Stoltenbergo bus paprašyta likti NATO generalinio sekretoriaus poste dar vienerius metus, nes Aljansui sunkiai sekasi apsispręsti, kas jį pakeis prieš liepos viduryje Lietuvoje vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą, praneša agentūra „Reuters“.

J. Stoltenbergas.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Stoltenbergas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2023, 6:40 PM, atnaujinta Jun 17, 2023, 6:41 PM

64-erių J.Stoltenbergo kadencija jau buvo pratęsta tris kartus, o rugsėjį jis turėtų atsistatydinti po devynerius metus trukusių karinio aljanso generalinio sekretoriaus pareigų.

Norvegas turi platų palaikymą tarp aljanso narių ir tebėra veiksmingas vadovas, „Reuters“ sakė šaltinis, pageidavęs likti anonimu.

„Joe Bideno administracija pritaria minčiai, kad J.Stoltenbergas liktų dar vieneriems metams, – sakė JAV pareigūnas, taip pat kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga. – Neatrodo, kad šiuo metu Aljanse būtų pasiektas sutarimas dėl jo pakeitimo.“

Artėjant aukščiausiojo lygio susitikimui Vilniuje, tikimybė, kad J.Stoltenbergo bus paprašyta pratęsti jo kadenciją ketvirtą kartą, padidėjo, nes sąjungininkai baiminasi, kad NATO, toliau reaguodama į Rusijos karą Ukrainoje, demonstruos nesutarimus.

Vasario mėn. J.Stoltenbergas sakė, kad nesiekia dar kartą pratęsti savo kadencijos. Tačiau jis atsisakė pasakyti, ką darytų, jei NATO narės paprašytų jo pasilikti.

Tokios pozicijos jis laikėsi ir penktadienį spaudos konferencijoje, kai buvo paklaustas apie vis dažniau pasigirstančias kalbas apie pareigų pratęsimą.

„Esu ne kartą pareiškęs, kad nesiekiu (pratęsimo) ir nėra jokių kitų planų, kaip tik baigti savo darbą, o mano kadencija baigiasi šį rudenį“, – sakė jis NATO būstinėje.

Kad ir kas eitų šias pareigas, jo laukia dvigubas iššūkis – išlaikyti sąjungininkus kartu remiant Ukrainą ir kartu apsisaugoti nuo bet kokios eskalacijos, kuri tiesiogiai įtrauktų NATO į karą su Rusija.

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace'as atvirai pareiškė, kad jam patiktų šis darbas. Tačiau kai kurių šalių vyriausybėms siekiant, kad NATO generaline sekretore taptų pirmoji moteris, Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen taip pat pasirodė esanti rimta pretendentė.

Tačiau M.Frederiksen ketvirtadienį palaikė idėją, kad J.Stoltenbergas liktų poste, ir pavadino ją „tikrai geru sprendimu“.

Šio mėnesio pradžioje M.Frederiksen Vašingtone susitiko su JAV prezidentu J.Bidenu, o šią savaitę J.Stoltenbergas lankėsi Baltuosiuose rūmuose, kur vedė derybas su J.Bidenu.

JAV pareigūnai mano, kad yra daug įvairių kandidatų ir kad J.Bidenas gerai vertina visus juos, įskaitant Danijos ministrę pirmininkę, sakė šaltinis.

J.Bidenas mano, kad J.Stoltenbergas atliko didžiulį darbą sudėtingu laikotarpiu, ir tokios nuomonės laikosi daugelis kitų sąjungininkų, pridūrė šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.