Pietų Afrikos Respublikos prezidentas atvyko į Rusiją

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentas Cyrilas Ramaphosa šeštadienį atvyko į Rusiją, pranešė valstybės vadovo kanceliarija.

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentas Cyrilas Ramaphosa.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentas Cyrilas Ramaphosa.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2023, 4:15 PM, atnaujinta Jun 17, 2023, 5:49 PM

C. Ramaphosa'os vizitas yra Afrikos šalių vadovų inicijuotos misijos, kurios tikslas – siekti taikos tarp Rusijos ir Ukrainos, dalis.

„Jis atvyko į Rusijos kultūros sostinę po konstruktyvių diskusijų su (Ukrainos) prezidentu Volodymyru Zelenskiu“, – nurodė PAR prezidento kanceliarija ir pridūrė, kad Afrikos šalių vadovų delegacija „susitiks su (Rusijos) prezidentu Vladimiru Putinu, jog rastų kelią taikos link 16 mėnesių trunkančiame konflikte tarp Ukrainos ir Rusijos“.

Delegacijos gretose be C. Ramaphosa'os dar yra Senegalo prezidentas Macky'is Sallas, Zambijos prezidentas Hakainde Hichilema ir Komoroso prezidentas Azalis Assoumanis. Ugandos, Egipto ir Kongo Respublikos lyderiai paskutinę minutę nusprendė nedalyvauti vizituose ir vietoj savęs atsiuntė savo atstovus.

Naujienų agentūros AFP kalbinti analitikai teigia, kad tampa vis sudėtingiau pasiekti taiką, tiek Ukrainai, tiek Rusijai laikantis įsitikinimo, jog gali laimėti karą.

„Abi pusės turi imtis deeskalacijos“, – penktadienį per spaudos konferenciją Kijeve teigė C. Ramaphosa. Jis ragino siekti taikos derybomis.

Nepaisant to, V. Zelenskis bendroje spaudos konferencijoje su delegacijos nariais atmetė tokią galimybę. „Mūsų susitikime keliskart aiškiai pabrėžiau, kad vykdyti bet kokias derybas su Rusija, kol okupantai yra mūsų žemėse, reiškia įšaldyti skausmą ir kančias“, – akcentavo Ukrainos lyderis.

C. Ramaphosa penktadienį tvirtino, kad, „mūsų manymu, yra svarbu atidžiai išklausyti abi šalis“. PAR prezidentas nurodė, kad „rytoj išklausysime prezidentą Putiną“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.