Pirmadienį kalėjime prasideda naujas A. Navalno teismas

Pirmadienį kalėjime turi prasidėti žymaus Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno teismo procesas, pranešė jo advokatas.

A. Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2023, 8:21 AM

Maskvos teismas išvyks į įkalinimo įstaigą už 260 kilometrų nuo Maskvos, kur A. Navalnas jau atlieka devynerių metų bausmę ir jam gresia dar 30 metų kalėjimo. Teismo procesas vyks sustiprinto režimo IK-6 kolonijoje į šiaurės rytus nuo Maskvos, Vladimiro srityje. A. Navalnui pateikti septyni nauji kaltinimai, įskaitant ekstremistinės organizacijos įkūrimu ir finansavimu bei nacizmo menkinimu. Opozicionierius šiuos kaltinimus atmeta kaip politinį susidorojimą.

Dabartinis jo teismo procesas prasidėjo birželio 6 d., tačiau procedūriniai klausimai buvo nagrinėjami tik už uždarų durų. Šį kartą pirmasis posėdis bus atviras visuomenei, bet žurnalistai ir vėl gali būti išprašyti jau per pirmąsias tris minutes, pranešė A. Navalno komanda.

2020 m. vasarą keliaudamas į Sibirą A. Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Rusijos prezidento Vladimiro Putino oponentas dėl to kaltina Kremlių ir Rusijos vidaus žvalgybos tarnybą FST. Po gydymo Vokietijoje, nepaisydamas pavojaus būti įkalintas, A. Navalnas grįžo į Rusiją ir iškart buvo suimtas, tarptautinės žmogaus teisių organizacijos pripažįsta jį politiniu kaliniu.

Nauja byla opozicijos lyderiui iškelta Maskvai stiprinant represijas ir antrus metus tęsiant puolimą Ukrainoje, dauguma svarbiausių opozicijos veikėjų sukišti į kalėjimus arba pabėgo į užsienį. 47 metų A. Navalnas kali jau dvejus metus dėl kaltinimų turto iššvaistymu, jo šalininkai tai laiko bausme už jo politinį darbą.

A. Navalnas sakė, kad dabar prokurorai jam pateikė 3828 puslapių bylą, kurioje aprašomi visi nusikaltimai, neva padaryti jam būnant kalėjime, ir teigė, kad „neįmanoma suprasti, kuo esu kaltinamas“.

Tai pirmoji oficialiai politinė byla prieš A. Navalną, sakė jo komanda, su kuria jis toliau bendrauja socialiniuose tinkluose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.