Gelbėtojai tęsia povandeninio laivo, plaukusio apžiūrėti „Titaniko“, paieškas: laive buvo penki žmonės

JAV ir Kanados pakrančių apsaugos komandos pirmadienį ieškojo nedidelio povandeninio laivo, panėrusio prie „Titaniko“ nuolaužų Šiaurės Atlante ir dingusio, jame buvo penki žmonės, įskaitant britą milijardierių.

Nedidelis povandeninis laivas, panėręs prie „Titaniko“ nuolaužų Šiaurės Atlante ir dingęs. Jame buvo penki žmonės, įskaitant britą milijardierių.<br>Soc. tinklų nuotr.
Nedidelis povandeninis laivas, panėręs prie „Titaniko“ nuolaužų Šiaurės Atlante ir dingęs. Jame buvo penki žmonės, įskaitant britą milijardierių.<br>Soc. tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-20 10:25, atnaujinta 2023-06-20 11:05

Pasak valdžios institucijų, 6,5 metro ilgio laivas, valdomas „OceanGate Expeditions“, pradėjo leistis gilyn anksti sekmadienį ir mažiau nei po dviejų valandų ryšis su juo buvo prarastas.

Vienas iš laive esančių asmenų yra britų verslininkas Hamishas Hardingas, socialiniuose tinkluose paskelbęs apie savo dalyvavimą ekspedicijoje, pranešė jo aviacijos bendrovė.

Pasak JAV pakrančių apsaugos tarnybos, plati paieška vykdoma maždaug už 1 450 kilometrų į rytus nuo Menkių kyšulio Masačusetso valstijoje, o Kanados pakrančių apsaugos tarnyba pranešė taip pat pasiuntusi į paieškos zoną lėktuvą ir laivą.

Operacijai vadovaujantis JAV pakrančių apsaugos admirolas Johnas Maugeris sakė žurnalistams Bostone, kad vykdyti paiešką tokioje atokioje vietovėje yra tikras iššūkis, tačiau pasitelkiami visi ištekliai, kad povandeninis laivas būtų surastas ir jame esantys žmonės išgelbėti.

Laikas yra svarbiausias veiksnys. Laivas gali plaukti 96 valandas su penkių narių įgula. Pirmadienio popietę J. Maugeris sakė manantis, kad jiems užteks deguonies dar 70 ar kiek daugiau valandų.

„OceanGate Expedition“ svetainėje rašoma, kad „šiuo metu vyksta povandeninė ekspedicija į vietą, kurioje nuskendo „Titanikas“. Bendrovė naudoja povandeninį laivą „Titanas“, galintį panerti daugiausia į keturių kilometrų gylį.

58 metų aviatorius, kosmoso turistas ir Dubajuje įsikūrusios „Action Aviation“ vadovas H. Hardingas sekmadienį savo paskyroje instagrame paskelbė, kad „didžiuojasi galėdamas pagaliau pranešti“ prisijungęs prie „OceanGate“ ekspedicijos kaip RMS TITANIC misijos specialistas povandeniniame laive, pasinersiančiame prie „Titaniko“.

„Action Aviation“ sekmadienį tviteryje paskelbė, kad „povandeninis laivas buvo sėkmingai paleistas, o Hamishas šiuo metu neria“, ir pridėjo kelias nuotraukas, kuriose ant vandenyno paviršiaus matyti H. Hardingas ir misijos nariai.

Pats H. Hardingas parašė, kad „povandeninio laivo komandą sudaro keli legendiniai tyrinėtojai, nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio daugiau nei 30 kartų panėrę prie nuskendusio „Titaniko“.

„Titanikas“ atsitrenkė į ledkalnį ir nuskendo 1912 m. per pirmąją kelionę iš Anglijos į Niujorką su 2 224 keleiviais ir įgula. Per tragediją žuvo daugiau nei 1500 žmonių. Perpus perlūžusio laivo nuolaužos yra už 650 kilometrų nuo Kanados Niufaundlendo pakrantės, maždaug 3,9 kilometro gylyje po vandeniu. Jos buvo rastos 1985 m. ir tebėra povandeninių turistų traukos objektas.

Specialistai jau pateikia savo versijas. Gali būti, kad povandeninis laivas patyrė elektros arba ryšio problemų, iškilo į paviršių ir plūduriuoja laukdamas, kol bus surastas. Tačiau kur kas blogesni scenarijus būtų, jei buvo pažeistas slėgio korpusas ir įvyko nuotėkis, tuomet prognozė nėra gera.

Nors povandeninis laivas vis dar gali būti nepažeistas, povandeninis gelbėjimas labai sudėtingas, nes yra labai mažai laivų, galinčių panerti į tokį gylį, į kurį galėjo nusileisti „Titanas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.