„Wagner“ rankose – amerikietiška amunicija: užsiminė apie „mirties pirklį“ ir paprašė F-35 naikintuvų

Rusijos privačios karinės samdinių grupės „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas papasakojo, iš kur jo kovotojai gavo amerikietiškos amunicijos bei ironiškai prašė JAV žurnalistų, pasinaudojant ryšiais, atsiųsti jo pajėgoms F-35 naikinuvų bei kitų pažangių vakarietiškų ginklų.

J. Prigožinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 10:20 AM

Liūdnai pagarsėjęs J.Prigožinas paprašė leidinio „Politico“ pagalbos aprūpinti jo privačią „Wagner“ armiją amerikietiškais „Lockheed Martin F-35“ naikintuvais.

Sarkastiškoje balso žinutėje, kuria atsakė į prašymą pakomentuoti, iš kur „Wagner“ kovotojai gavo JAV pagamintų šaudmenų, J.Prigožinas taip pat prašė padėti įsigyti JAV pagamintų snaiperių šautuvų, kulkosvaidžių ir granatsvaidžių.

„Prašau jūsų pasikalbėti su savo kontaktais, kad galėtume gauti šių atsargų“, – sakė J.Prigožinas, kurio samdiniai kovėsi Rusijos prezidenti Vladimiro Putino sukelto karo Ukrainoje priešakyje.

„Turiu jums dar vieną prašymą, – tęsė J.Prigožinas. – Taigi: F-35 (naikintuvai). Jei įmanoma, kaip jau anksčiau aptarėme, nupirkti ir atskraidinti juos per Naująją Zelandiją. Jiems gali tekti sustoti papildyti degalų atsargas Havajuose, bet tikrai nematau tame problemų.“

Atrodo, kad J.Prigožino pareiškimas buvo sumanytas kaip pokštas: jis buvo išsakytas linksmu, ironišku tonu, kuris visiškai skyrėsi nuo karštų, keiksmažodžiais apipintų tiradų, kurias jis išliejo ant aukščiausių Rusijos kariuomenės vadovų dėl problemų aprūpinant „Wagner“ pajėgas.

„Politico“ susisiekė su J.Prigožinu vykdydama tyrimą, kurio metu buvo rasta įrodymų, kad „Wagner“ kovotojų naudojamo rusiško šautuvo „Orsis T-5000“ gamintojas įsigijo šaudmenų iš vienos JAV bendrovės.

Akivaizdžiai tai neigdamas, jis atsakė, kad „Wagner“, neseniai po kruvino, kelis mėnesius trukusio mūšio užėmęs Bachmuto miestą, gavo „didžiulį kiekį NATO amunicijos, likusios karo lauke, kuria naudojosi Ukrainos kariuomenė“.

Prakalbo apie „mirties pirklį“

Dvi su puse minutės trukmės įraše, paskelbtame J.Prigožino „Telegram“ kanale, „Wagner“ lyderis taip pat prakalbo apie Viktorą Butą, rusų ginklų prekeivį, pramintą „mirties pirkliu“, kurį praėjusių metų gruodį JAV atidavė Rusijai apsikeisdamos belaisviais už profesionalią krepšininkę Brittney Greiner.

„Esu tikras, kad Viktorą Butą gerai pažįstate, – sakė J.Prigožinas. – Jau kalbėjau su juo – jis pasirengęs tvarkyti visus pristatymus. Bet darysime prielaidą, kad esate šio dialogo šalis iš JAV pusės.“

„Taigi, spaudžiu jums ranką, didžiulė padėka už klausimus ir tikiuosi, kad man atsakysite. Akivaizdu, kad dėl F-35 pristatymų turėtumėte atsakyti privačia žinute“, – toliau dėstė J.Prigožinas.

Atsisveikindamas J.Prigožinas, kreipdamasis į žurnalistą, pasakė: „Douglasai, bičiuli, aš visai pamiršau! Jei sandoris įvyks, mano asmeninis Orsis [šautuvas] bus mano dovana tau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.