Per lėšų rinkimo renginį J. Bidenas diktatoriams priskyrė Kinijos prezidentą Į pareiškimą sureagavo Pekinas

Antradienį JAV prezidentas Joe Bidenas, sakydamas kalbą Demokratų partijos donorų renginyje ir dalyvaujant žurnalistams, „diktatoriams“ prilygino savo kolegą iš Kinijos Xi Jinpingą.

Joe Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-21 08:10, atnaujinta 2023-06-21 11:42

J. Bidenas kalbėjo per kampanijos lėšų rinkimo renginį šiaurinėje Kalifornijoje ir sakė, kad Kinijos prezidentą Xi Jinpingą supykdė vasario mėnesį įvykęs incidentas, kai amerikiečių kariniai lėktuvai numušė virš JAV skriejusį ir, Vašingtono teigimu, šnipinėjusį Kinijos oro balioną. Po šio incidento JAV ir Kinijos diplomatinius santykius ištiko krizė.

Xi Jinpingas labai nusiminė, kai numušiau tą balioną su dviem dėžėmis šnipinėjimo įrangos, nes nežinojo, kad jis ten yra“, – sakė J. Bidenas. Jis pridūrė kalbąs rimtai. „Diktatoriai pasijunta labai kebliai, kai nežino, kas atsitiko. Jo ten neturėjo būti (...) ir jis apie tai nežinojo, – apie Xi Jinpingą sakė J. Bidenas. – Jis labai sutriko, kai balionas buvo numuštas, ir net neigė jį ten buvus“.

Perrinkimo siekiantis 80 metų J. Bidenas taip pat išsklaidė susirūpinimą dėl Azijos milžinės, pareiškęs donorams, kad „Kinija susiduria su ekonominiais sunkumai“.

Tęsdamas Kinijos ir Xi Jinpingo temą J. Bidenas sakė, kad „dabar jis vėl nori užmegzti santykius“, bet „tai užtruks“.

Trečiadienį Kinija „absurdišku“ pavadino JAV prezidento Joe Bideno pasisakymą. 

„JAV pastabos yra visiškai absurdiškos ir neatsakingos, jos rimtai pažeidžia pagrindinius faktus, diplomatinį protokolą ir Kinijos politinį orumą“, – per įprastą spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning.

„Tai atvira politinė provokacija“, – pridūrė ji.

Tai ne pirmas kartas, kai J. Bidenas padarė reikšmingų, net provokuojančių, pareiškimų per lėšų rinkimo renginius. Paprastai jie būna nedideli, filmuoti ir įrašinėti juose draudžiama, bet žurnalistai gali klausytis ir perteikti prezidento įžanginę kalbą. Viename iš tokių renginių pernai spalį J. Bidenas kalbėjo apie Rusijos keliamos branduolinės grėsmės „Armagedoną“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.