Naujosios Zelandijos premjeras nesutinka su J. Bidenu, priskyrusiu Kinijos prezidentą diktatoriams

Naujosios Zelandijos premjeras Chrisas Hipkinsas ketvirtadienį pareiškė nesutinkantis su JAV lyderiu Joe Bidenu, priskyrusiu Kinijos prezidentą Xi Jinpingą diktatoriams.

Xi Jinpingas.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-22 13:31

Ch. Hipkinsas tokį komentarą išsakė prieš savo būsimą vizitą Pekine, kuris vyks kitą savaitę. Paklaustas, ar sutinka su naujausiu J. Bideno vertinimu, ministras pirmininkas atsakė „ne“ ir nurodė, kad „Kinijos valdymo forma yra Kinijos žmonių reikalas“.

Kitą savaitę numatomas Ch. Hipkinso susitikimas su Kinijos vadovu. Tai bus pirmoji Naujosios Zelandijos lyderio viešnagė Kinijoje nuo COVID-19 pandemijos pradžios.

J. Bidenas Xi Jinpingą diktatoriams priskyrė antradienį, per lėšų rinkimo renginį Kalifornijoje. JAV prezidentas kalbėjo apie Vašingtono sprendimą numušti spėjamą Kinijos žvalgybinį balioną. Pasak J. Bideno, Kinijos prezidentas apie šį balioną esą nežinojo, o tai yra „didžiulė diktatorių gėda“.

Reaguodama į pastarąjį JAV prezidento vertinimą, Kinijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pavadino jį „absurdišku“.

Naujoji Zelandija yra mažiau kritiška Kinijos vyriausybės atžvilgiu nei jos Vakarų sąjungininkės. Skaičiuojama, kad Kinija yra atsakinga už beveik ketvirtadalį Naujosios Zelandijos pajamų iš eksporto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.